İstanbul Sancaktepe'de 4 Aralık 2015'te yapılan bir ev baskınında Dilan Kortak'ın (19) öldürülmesine ilişkin polisler hakkında "kasten öldürme" suçundan açılan soruşturma takipsizle sonuçlandırılırken, Kortak'ın cenaze törenine katılan Kürt siyasetçilere dava açıldı.

DİHA'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre; İzmir'de 9 Mart'ta gerçekleştirilen operasyonda aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanları Dilek Aykan ve Cavit Uğur ile İstanbul Sancaktepe'de polis baskınında öldürülen Dilan Kortak'ın (19) babası İbrahim Kortak'ında da bulunduğu 24 kişi hakkında açılan soruşturma tamamlandı.

10'u tutuklu 24 kişi hakkında 8 ay sonra hazırlanan iddianamede, cenazede atılan "Katil devlet hesap verecek", arkadaşlarının "Dilan Kortak ölümsüzdür", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Şehit namırın" sloganları suç unsuru sayıldı. Kortak'ın yakınlarının ve sloganı atması da suç kapsamında değerlendirildi. Kortak'ın İstanbul'daki işlemlerinin ardından İzmir'e getirilen cenazesini karşılamak için HDP üyelerinin havaalanına gitmesi suç kapsamında görüldü. Yine Kortak'ın cenazesinin Limontepe Cemevi'nden alınarak son kez evine götürülmesine polisin izin vermemesi üzerine sanıklardan HDP İl yöneticisi Hacay Yılmaz'ın "Biz cenazemizi evine götürmek istiyoruz. Biz helallik almak için cenazemizi evine götürmek istiyoruz. Lütfen yolu açar mısınız" sözlerine de iddianamede yer verilerek "polise mukavemet" şeklinde öne sürüldü.

KIZININ RESMİNİ YAKASINA ASMASI SUÇ SAYILDI!

İddianamede Dilan Kortak'ın babası İbrahim Kortak'ın cenaze etkinliğinin nasıl yapılacağı hususunda yetkili emniyet personeli ile grubun ileri gelenleri arasında görüşmeler devam ederken görüntülere girdiği ve yakasında kızının fotoğrafının bulunduğu ve bu nedenle "örgüt propagandası" yaptığı iddia edildi.

HABERE 'ÇAĞRI' DEĞERLENDİRMESİ

İddianamede yer alan dikkat çeken noktalardan biri ise HDP, HDK İzmir'in sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımların suç unsuru olarak değerlendirilmesi oldu.

Kortak'ın cenazesine ilişkin Twitter ve Facebook hesaplarından yapılan "Dün polis tarafından İstanbul'da katledilen Dilan Kortak cenazesi bugün saat 17:00'de İzmir havaalanına getirilecek. Topluca karşılamaya gidilecek. Yarın öğle namazından sonra ise cenaze Buca Kaynaklar Eski Mezarlık'ta defnedilecek" şeklindeki bilgilendirmeler iddianamede yer aldı.

DİHA'nın Kortak'ın cenazesine ilişkin geçtiği haberlere de yer verilen iddianamede, haberde Kortak'ı “şehit” olarak algılanması ve görkemli bir tören düzenlenmesi ile “örgüt propagandası” konusunda çağrı yapıldığı ileri sürüldü.

ŞAİBELİ ÖLÜME TAKİPSİZLİK, CENAZEYE KATILANA HAPİS İSTEMİ

İddianamede, HDP İzmir İl Eş Başkanları Cavit Uğur ve Dilek Aykan ile HDP yöneticileri Hacay Yılmaz, Hasse Bingöltekin Kılıç, Makbule Gül, Casım Saday, Elmas Çınar, Seyit Cem Çakmak, Dilan Yetişmiş ve Hulkiye Yılmaz hakkında "örgüt üyesi olmak", diğer şüpheliler hakkında ise "örgüt propagandası yapmak" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek"ten 1 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.