Mersin’de Demokrasi İçin Yurttaşlık Hareketi referandum için halk divanları oluşturacaklarını ve imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Türkiye halklarının 16 Nisanda bir demokrasi sınavını verdiğini ifade eden hareketin sözcüsü Şerife Arıcı Yıldız, ‘Bu sınavda, milletimiz, iradesinin sakatlanmasına, yönlendirilmesine yönelik her türlü baskı, tehdit ve yaftalamaya rağmen yüzde  85,46 gibi yüksek  bir katılımla demokrasiye, oy hakkına ve cumhuriyete sahip çıkmıştır. Kentimiz oy hakkına, demokrasiye ve millet egemenliğine sahip çıkarak yüzde 64 oranında hayır tercihi yaparak ‘ tek adam rejimine’ hayır demiştir’ dedi.

Evrensel’den Halil Polat’ın haberine göre,Türkiye genelinde ise YSK tarafından açıklanan sonucun şaibeli olduğunu savunan Yıldız,  bu sonuç tarafımızca kabul görmemiş, hukuku ve halkın vicdanını ağır biçimde yaralamıştır. Seçim esnasında ve sonrasında ortaya çıkan usulsüzlükler 16 Nisan’da yapılan sözde oylamanın hiçbir hukukiliği ve meşruiyeti olmadığını ortaya koymuştur. Şöyle ki:Mühürsüz pusula ve zarfların kullanılması, ‘Tercih’ yerine ‘Evet’ yazan kaşelerin kullanılması, eksik oy pusulaları, doğu ve güneydoğuda bazı sandıklarda müşahitlerin güvenlik güçlerince derdest edilmesi, kamu görevlilerinin ve yerel yönetimlerin sandıklara müdahalesi, tutanak usulsüzlükleri, başka yerlerde çalışan işçilerin yerine oy kullanılması, doğu ve güneydoğuda kolluk güçlerinin baskısıyla vatandaşa açık oy kullandırılması , seçmen sayısından fazla oy kullanıldığı tespit edildi’ ifadelerini kullandı.

Anayasanın ihlal edildiği, kanunların yok sayıldığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, serbest ve güvenilir seçimlerden ve nihayetinde hukuk devletinden söz edilemeyeceğini savunan Yıldız şöyle konuştu:

“Bu sonucu kabul etmiyor ve diyoruz ki, ‘ Hayır biz kazandık! Hayır’ımıza sahip çıkıyoruz! ’Tüm yurttaşlarımızı, hep birlikte verdiğimiz ‘ tek adam rejimine hayır’ kararına ve milletin geçek iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ülkemizi ve geleceğimizi tek adamın iradesine teslim etmeyeceğiz, demokrasiyi ve hukuku savunmaya devam edeceğiz, referandum sonucunun ve bu sonuçla kabul edildiği ilan edilen anayasa değişikliğinin meşru olmadığını yurttaşlarımıza anlatacağız, son sözü halkın divanı söyleyecektir’

Divanlar oluşturarak Anayasa değişikliğinin meşru olmadığını halka anlatacaklarını dile getiren Yıldız, YSK'nin mühürsüz oy pusulalarını geçerli saymasını protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Referandum çalışmaları süresince halktan en çok duydukları sözün ‘ oylarımıza sahip çıkın, hile yapılmasın’ olduğunu söyleyen CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, ‘ Bizler sandığa sahip çıktık ancak aklımıza, hayalimize gelmeyen Yüksek Seçim Kuruluydu. Yani hayırlar kazandı, biz sandığa sahip çıktık ama YSK hukuksuzlukla, bir gün içinde yayınladıkları genelgelerin tam tersine kararlar alarak seçimi yönlendirdi ve evetin çıkmasını sağladı. Aslında Hayırlar kazandı” ifadelerini kullandı.

“Moralinizi bozmayın yüzde 49 da olsa biz kazandık” ifadelerini kullanan Çakmak şöyle devam etti:

“Vatandaşlar seçim bölgesinde değil onlar adına oy kullanılmış. Bu bile seçimin iptallini gerektirir. Moralinizi bozmayın yüzde 49 da olsa biz kazandık. Seçimden buyana telefonlarımız susmadı neden insanları sokağa çağırmıyorsunuz diye soruyorlardı. Güzel bir blok oluşturuldu. Bunu yapmamız çok yanlış olacak.  İktidarın tam da istediği bu. ‘Bunlar zaten sokağa dökülürler, bunlar zaten yaygaracı’ deyip üzerimize yüklenecekler.  CHP yüzde 49’luk bu bloğu bir arada tutmak için elinden gelen bütün çaba ve çalışmayı yürütecekti. Türkiye’nin geleceği için bu blok çok önemli. Sahalardan hiç inmeyeceğiz. Geri çekilmek yok, bundan sonra önümüze bakacağız”