Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen sergide yakınları 12 Eylül'de mağdur olan kadınların yazdığı mektuplar yer alıyor. 'Uçan Süpürge'nin gerçek veya kurgusal anlatılar üzerine hazırladığı sergi Ördekli Kültür Merkezi'nde sunuldu.

Türkiye'nin pek çok yerinden birbirinden ilginç mektupların yer aldığı sergi 4 Mart 2011'e kadar açık kalacak. Ayrıca interaktif sergiyi ziyaret ederek döneme ilişkin anı ve hikayeleri bulunanların da yazacakları mektuplar sergide yer alabilecek.

"GÖRÜLMÜŞTÜR"

Mandallar ile asılan iplere tutturulmuş 'Görülmüştür' damgalı mektuplar ile dönemin sıkıntıları, acıları en derinden yaşayan kadınların gözünden yansıtılıyor. Bazı mahkumların hapishaneden anne, baba, kardeş veya sevgilisine yazdığı mektuplar başta olmak üzere, dışarıda anne-baba veya sevgili tarafından yazılmasına rağmen bir türlü ulaşamayan mektuplar sergideki yerini aldı.

30 yıl öncesinden kadınların sessiz çığlıklarını, acılarını ve direnmek zorunda kaldıkları korkunç koşulları günümüze taşıyan mektuplar ziyaretçiler tarafından ilgi ile izlendi.

Askeri darbelerin yalnızca hapishanelerdekiler değil, aynı zamanda onların dışarıda olan çocuklarını, ailelerini, sevdiklerini ve yakınlarını nasıl derinden etkilediğini anlatan mektuplar, darbelerin toplumu nasıl karanlıklara sürüklediğini gözler önüne seriyor.

"KADINLARIN O DÖNEME İLİŞKİN ANILARI VE YENİ MEKTUPLARINI BEKLİYORUZ"

EDP Bursa Yıldırım İlçe Başkanı Nursel Şengür, sergide 12 Eylül'e ilişkin kadınların yazdığın mektupların yer aldığını belirterek, "Bursalı kadınlarla bunu paylaşmak istedik.

12 Eylül karanlığına gömülmüş kadınların sessiz çığlıklarını gün yüzüne çıkarmak istedik. İnteraktif bir sergi olan çalışmamıza katılmak isteyen kadınların o döneme ilişkin anıları ve yeni mektupları da katmalarını bekliyoruz. Veya 12 Eylül'de ellerinde kalmış mektup ve anıları da bizimler paylaşabilirler." dedi.

Serginin yüzlerce mektubun bir araya getirilmesi ile oluşturulduğunu anlatan Şengür, şu bilgileri verdi: "Ama her gün yeni yeni mektuplar ekleniyor. Sergiyi gören birçok vatandaşımız elinden olan mektup ve diğer anıları bizlere ulaştırıyor. Burada o dönemde yazılmış 'görülmüştür' damgalı mektupların yanı sıra, o dönemde yazılamamış veya kaybolmuş mektuplar yeniden yazılmış halleri de var."

YENİŞAFAK