Balyoz” davasının tamamlanan gerekçeli kararında “tüm dijital belgelerin gerçek olduğu kanaatine varıldığı için bilirkişi heyeti oluşturulmadığı” belirtildi.

Kararda, Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı'' denildi.

“Balyoz Planı” davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi. Mahkemenin bin 435 sayfadan oluşan gerekçeli kararı, sanık avukatlarına da dağıtılmaya başlandı.

Fotokopi olarak dağıtılan gerekçeli kararın birinci sayfasından 232'inci sayfasına kadar olan bölümde, sanık bilgileri ve iddianamelerin özetine yer verildi.

Gerekçeli kararın 232 ile 249'uncu bölümlerinde mütalaa, 249-759 sayfalarında sanık savunmaları, 759 ve 954 sayfaları arasında da delillerin özetleri anlatılıyor.

954'ten 1062'inci sayfaya kadar olan bölümde de delillerin değerlendirilmesi, 1062'den son sayfaya kadar olan kısımda, sanıkların bireysel durumları ele alınıyor.

Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

''Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde, yazışmaların bir düzen ve intizam içerisinde olması, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez.

Teslim edilen yazılı belgeler ile asıllarının, Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asılları bulunduğu belirtilen taranmış belgelerin, dijitaller içerisinde yer alması, delillerin doğruluğu konusunda sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşturmuştur.

Mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen hareketleri ile neden olan sanıklar, bu durumdan lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.

Kesin kanaate varıldığı için bilirkişi heyeti oluşturulmadı.

Mayıs 2003'te Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003'te emekli edilmesi gibi nedenlerle Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı.''

Davada 1 kişi için kırmızı bülten çıkartılırken, 14 kişi hakkında da yakalama kararı var. Dava dosyasının 1 ay içerisinde Yargıtay’a gönderileceği öğrenildi. Savcılığın konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Balyoz davası kararı, ceza alanlardan birçoğunun emir komuta zincirine bağlı olarak hareket etmelerinin dikkate alınmaması, üstlerin organize ettiği bir seminere katılmaktan dolayı ağır cezalar verilmesi, yargılamadaki bazı hukuksuzluklar ve çelişkiler gibi nedenlerle AK Parti yanlısı yazarlar tarafından da eleştirilmişti. Osman Kavala’nın Balyoz davası kararını değerlendirdiği Radikal’de yayınlanan yazısı da sosyal medyanın tartışma gündemine oturmuştu:
BALYOZ DAVASINDAN ÇIKAN DERSLER