Cumartesi Anneleri Kurban Bayramı’nın birinci gününde de Galatasaray Meydanı’ndaydı.

Kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri Rojava’nın Kobani Kantonu’na yönelik IŞİD saldırıları kınandı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamayı okuyan Ümit Efe, “Yanı başımızda Kobani’de insanlığa karşı suç işleniyor. Vahşi çeteler, Kürtlerin Rojava’da gerçekleştirdiği demokratik, seküler, halkların eşitliğini esas alan düzenini ortadan kaldırmaya yönelik saldırılarına devam ediyor" dedi.

"Kalbimiz barbarlık çetelerine karşı insanlığı savunan Kobani’de" diyen Efe şunları söyledi:

“Bir ülkede anneler devlet zulmünün yarattığı karadeliklerde evlatlarının kaybolup gitmemesi için mücadele ediyorsa, o ülkede insan hakları ve demokrasiye dair evrensel değerler ayaklar altına alınmış demektir. Bir ülkede annelerin hakikat ve adalet talebi karşılıksız kalıyorsa, o ülkede hukuk da, ahlak da, vicdan da yara almış demektir.

Bir ülkede anneler devletin kaybettiği evlatlarının mezarını kalplerinde taşıyorsa, o ülkede temiz bir sayfa açılamaz demektir. Bir ülkede devleti yönetenler toplum üzerinde polis terörünü, yargı terörünü sürdürürken, o ülkede toplumsal sorunların çözümünden bahsedilemez. Bir ülkede devleti yönetenler savaşın dili ve yöntemlerini sürdürürken, o ülkede barış sürecinden bahsedilemez. Rojava Kürtlerine karşı düşmanca yaklaşımına son vererek ‘barış ve çözüm sürecini’ tehlikeye atmamaya çağırıyoruz.”