Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kayıplara Karşı Komisyon, İstiklal Caddesi’ndeki saldırıya ilişkin açıklama yaparak, kınadı.

Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen buluşmanın 573.’sinin İstiklal’de yaşanan saldırısı nedeniyle gerçekleştirilemediği belirtilerek, “Ölenlerin anısına saygımız ve oturma alanımızın suç mahalli içinde olması nedeniyle bugün Galatasaray Meydanı’nda buluşmadık” denildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

‘YAS TUTUYORUZ’

“Bugün 573. Kez oturmamızdan bir saat kadar önce fotoğraflarımızı taşıdığımız alana yakın bir noktada Valiliğin ilk açıklamasına göre canlı bomba saldırısı sonucunda 5 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Sur’dan Ankara’ya yaratılan ağır yıkım ve güvensizlik ortamının son adresi İstiklal Caddesi oldu.

“Bu katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yaşadıklarını en iyi biz biliriz. Acıları acımızdır. Bugün yaşanan saldırıyı lanetliyor, yaşam hakkı elinden alınanlar için yas tutuyoruz.

Ölenlerin anısına saygımız ve oturma alanımızın suç mahalli içinde olması nedeniyle bugün Galatasaray Meydanı’nda buluşmadık.

“İktidarın kamu güvenliğinde hiç birimizin can güvenliğinin olmadığını bir kez daha görmüş olduk. Toplumun güvenliğinin ve huzurunun sağlanması, insan haklarının, barışın ve hukukun üstünlüğünün egemen olmasıyla mümkündür.

“Hükümet, yurttaşın can güvenliğini sağlama yükümlülüğünü yerine getirmeli, bu tür saldırıları toplantı ve gösteri hakkımızın engellenmesine bahane yapmamalıdır. Devleti yönetenler katliamlara, ölümlere neden olan politikalarına derhal son vermeli. Barışa, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, temel hak ve özgürlüklere yönelmiş bir Türkiye için derhal harekete geçmelidirler.

“Kayıplarımız için, yaşam hakkı için, barış için, adalet için, haftaya yine Galatasaray’dayız.