1993 yılında Görümlü’de gözaltına alınıp götürüldükleri Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda kaybedilen 6 yurttaşın akıbetini soran Cumartesi Anneleri, bugün de aynı komutanlıkta DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in kaybedilmek istendiğine dikkat çekti. Eyleme mesaj gönderen Külter'in annesi Kerime Külter ise "Hepimiz canımızı arıyoruz. Siz bizim oradaki vekilimizsiniz. Hurşit'in bulunması için elinizden geleni yapın. Oğlumu bulun" diye seslendi.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, “Yargısız infazda kaybedilen yoldaşlarımızı, yakınlarımızı ararken Türkiye’de yeni kayıplar kayıplara ekleniyor. Hurşit Külter arkadaşımız siyaset yapan, herkesin bildiği tanıdığı bir isim ancak 23 gündür haber alınamıyor. AKP Hükümeti ne yazık ki bir cevap vermiyor. Biz yakınlarının, annesinin, çocuklarının, eşinin bizim yaşadığımız durumu yaşamasını istemiyoruz, bu acıyı onların yaşamasını istemiyoruz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Görümlü kayıpları deyince aklıma dostum arkadaşım Tahir Elçi geldi” diyerek Elçi’nin bu konuyla ilgili iğneyle kuyu kazarcasına delil topladığını ve önemli ilerlemeler kaydettiğini ancak Elçi’nin ölümüyle bu dosyanın kapatılmasından endişe ettiğini söyledi.

‘OĞLUMU ARIYORUM, BU YOLDAN DÖNMEYECEĞİM’

Eylemde, Hurşit Külter’in annesinin yolladığı ses kaydı dinlendi. Anne Kerime Külter, gönderdiği ses kaydı ile şöyle seslendi: “Oğlumu arıyorum. Bir damla kanım kalana kadar aramaya devam edeceğim. Bu yoldan dönmeyeceğim. Oğlumu bulana kadar durmayacağım. Ha siz ha ben. Fark etmiyor. Siz de onun annesisiniz.”

'OĞLUM NEREDE SORUSU YANITI KALDI'

Haftanın basın açıklamasını, kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu. Ocak, 23 gündür kendisinden haber alınamayan Hurşit Külter'in annesi Kerime Kültür'ün 'Oğlum nerede?' sorusunun yanıtsız kaldığını söyledi. 

Görümlü'de 6 yurttaşın kaybedilmesinde sorumluluğu olanların yargı önüne çıktığını davanın AİHM'e götürüldüğünü, ancak AİHM'in verdiği kararı mahkemenin yok saydığını hatırlatan Ocak, şunları söyledi: "Biz merak ediyoruz AİHM'in yaşam hakkının ihlaline ilişkin maddesini mahkeme neden dikkate almadı? Bilmek istiyoruz, duruşmalarda kaybedilen gözaltların tutulduğu karakolda zorunlu askerlik yapan 2 tanığın ifadelerinin, kayıp yakınların ve tanıklık yapmış köylülerinin destekler nitelikte olmasına rağmen, gözaltında kaybetme davalarındaki en önemli delilin tanık ifadeleri olmasına rağmen mahkeme heyeti tanıkları neden dikkate almadı?" 

Ocak, son olarak Görümlü kayıplarından sorumlu tutulan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda bugün de Hurşit Külter'in kayıt dışı tutulduğuna dair iddialar olduğunu söyledi. Ocak, "Bilmek istiyoruz; Hurşit Külter 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'nda mı? Bilmek istiyoruz, Hurşit Külter nerede?" diye sordu.

Kaynak: DİHA - Evrensel