Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Çankırı cezaevinde 'soyunun' emrine uymayan tutuklu ve hükümlüler tekme dokat dövülüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, aynı cezaevinden dokuz başvurunun eline ulaşması üzerine Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvuran Abdurrahman Güven adlı yurttaş Çankırı Cezaevi’ne kalan oğlu Abdullah’ın cezaevi müdürü ve infaz koruma memurları tarafından dövüldüğünü iddia etti. Baba Güven, dilekçesinde şunları kaydetti:

“Oğlum bana telefonda, cezaevinde göreve başlayan Mahmut adlı müdürün infaz koruma memurlarıyla koğuşa gelip kendilerine hakaret ettiğini ve soyunmalarını istediğini, soyunmak istemeyince de cop, tekme ve yumruklarla darp edildiklerini, iki arkadaşının ağır yaralı olduğunu, hastaneye kaldırılmadıklarını söyledi. Durumdan endişeliyiz.”

Baba Güven’den sonra yakınları Çankırı Cezaevi’nde kalan başkaca aileler de İHD’nin kapısını çaldı. Ayşe Özkan, eşi Rojhat’ın; Sultan Ayzit, eşi Fevzi’nin; Sibel Aslan, babası Abdullah’ın; Sefer Görenç, oğlu Sedat’ın; Azize Tanrıkulu, oğlu Tamer’in; Fırat Demir, kardeşi Sait’in Çankırı Cezaevi’nde şiddete uğradığını kaydetti. Ayrıca iki aile daha şikayet başvurusu yaptı.

İHD Şube Başkanı Raci Bilici de acilen Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, iddialarının araştırılması, tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin yapılması ve onur kırıcı muamelelere son verilmesi gerektiğini belirtti.