Suriye’yi ve Türkiye’nin Suriye sınırındaki bölgeyi yakından tanıyan gazeteci-yazar Hasan Sivri, Cerablus operasyonunun nasıl böyle hızla tamamlandığına dair değerlendirmelerde bulundu.

Operasyonun başlamasından kısa bir süre sonra Cerablus’un çok dayanamayacağı yönünde bir analizde bulunan Sivri, bianet’ten Haluk Kalafat’a verdiği röportajda, bu değerlendirmesini şöyle açıkladı:

IŞİD çok geniş bir alana hakim. Bu geniş alanda ayrı ayrı Irak ordusu, Peşmerge, Suriye ordusu, Hizbullah ve Kürtlerle savaşıyor. Bu bölgelerde nasıl çatıştıklarını, kentlerden nasıl çekildiğine dair birçok örnek var. IŞİD’in Cerablus’ta olduğu gibi çatışmadan, birkaç saat içerisinde kenti teslim ettiğini görmedik. Yakınımızdaki en son örnek Menbiç’tir. Biraz daha güneyde Palmira’da örneğin Suriye ordusuyla çatıştı. Rusya jetleri haftalar boyu Palmira’yı bombardıman altında tuttu; ama IŞİD Palmira’da çatıştı.”

IŞİD’in Cerablus’tan böyle kolay çekilmesinin temel nedenini ise şöyle açıkladı:

“Temel neden IŞİD’in kentte çok güçleşmesidir. Menbiç’in Suriye Demokratik Güçleri tarafından alınmasıyla bu güçsüzleşme başladı. Çünkü haritaya bakıldığında görülecektir, Menbiç’in alınmasıyla Cerablus çevrelenmiş oldu. Askeri olarak Cerablus bitmişti. Operasyondan önce de YPG istediği an çok direnişle karşılaşmadan Cerablus’u alabilir diye düşünüyordum.”

Ancak Sivri, IŞİD’in çekilmesindeki tek nedenin bu olmadığını da söyledi:

“Tek neden bu değil tabii; sık sık dile getirilen Türkiye ile IŞİD arasındaki ilişki. IŞİD kontrolündeki bölgede Türkiye ile üç dört sınır kapısı var ve bunlarda sorun yaşanmıyordu. IŞİD bu kapıları kaybettiğinde TSK buraları top atışına tuttuğunda bile IŞİD’den açıklama ya da askeri misilleme olmadı. Tabii havan ve roket mermileri dışında. Bombalı saldırıları da üstlenmedi. Sonuçta Cerablus’ta güçsüzleşti ve Türkiye ile aralarında bilemediğimiz farklı ilişkiler olabilir. Üçüncü bir neden de Türkiye’nin tanklarla bu operasyona destek vermesi de bir neden. Bu üç faktör birleşti ve Cerablus birkaç saatte içerisinde teslim edildi. Dün twitterda yazmıştım, ABD’nin desteği olsaydı YPG de Cerablus’u birkaç saatte alabilirdi.”