ABD, Rusya ve Avrupa Birliği’nin çağrılarına karşın Türkiye’nin Azez’de YPG’ye yönelik bombardımanı sürüyor.

Peki, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz” dedirten ve Azez’i Türkiye için bu kadar önemli kılan neden ne?

BBC Türkçe’den Selin Girit, konuyla ilgili bazı gazeteci ve analistlerden görüş aldı.

Girit’in görüş aldığı isimlerden gazeteci Cengiz Çandar, gelişmeler nedeniyle Azez-Halep hattının anlamını yitirmiş olduğuna dikkati çekerken, Azez’e şu anda atfedilen hassasiyetin Türkiye’nin mevcut Suriye politikasını meşrulaştırması bakımından önem taşıdığını belirtti.

Çandar’ın değerlendirmeleri şöyle:

“KÜRT KUŞAĞININ TAMAMLANACAĞI HALKA OLUŞABİLİR”

“Azez, Türkiye’nin ABD ve uluslararası koalisyona dönüp IŞİD’e karşı kendilerinin de tavır alabileceği bir mücadele alanı olarak sunabileceği bir coğrafi bölge.

“Ayrıca Kürt kuşağının tamamlanacağı halka oradan oluşabilir, yani Türkiye’nin kendisi için güvenlik tehdidi olarak gördüğü bir nokta.

“Bir de orada Türkmenler var. Dünyaya ve iç kamuoyuna milliyetçi bir politika inşası üzerinden iktidarını konsolide etmeye bakan bir yönetim için, kullanabileceği çok elverişli bir argüman Türkmenlerin orada olması.”

“YPG İÇİN HAYATİ ÖNEMDE DEĞİL”

Cengiz Çandar, ayrıca Azez’in YPG açısından hayati önemde olmadığını, YPG’nin Afrin ile Kobani kantonları arasındaki boşluğu başka bir hat kullanarak da bağlayabileceğini de söyledi:

“YPG Tel Rifat üzerinden Mare’ye yönelerek, Afrin ile Mare arasında bir hat kurar. Mare’den de yukarı doğru Cerablus’a çıkıp, Azez’i es geçerek yine bir hat oluşturabilir.

“O zaman da Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir bravado imkanı sağlanmış oluyor ‘YPG’yi Azez’e sokmadık’ diye. Azez’e gireceğini söyleyen kim YPG’nin?”

* BBC Türkçe’den Selin Girit’in haberinin tamamına gitmek için tıklayınız.