Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz gün yayınlanan KHK’lara ilişkin tweetlerini paylaştı.

Gül'ün sosyal medya üzerinden attığı mesajları paylaşan Arınç, Taha Akyol'un KHK'ları eleştirdiği yazısını da "Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim" notuyla paylaştı.

Akyol, yazısında son KHK’da yer alan ‘sivillere cezasızlık muafiyeti’ ve tek tip kıyafet uygulamasını eleştiriyor.

695 ve 696 nolu KHK’ları  “Meclis komisyonlarında incelenmeden, genel kurulda müzakere edilmeden ‘yazdım oldu’ usulüyle KHK’lar çıkarılıyor. Esasa ilişkin yanlışlar ise KHK’larla adil yargılanma hakkının ihlali, hak arama özgürlüğünün kısıtlanması, masumiyet karinesinin rafa kaldırılması gibi ciddi haksızlıklar getiriyor; üstelik itiraz yolları ya kapalı veya bilerek çok uzatılmış durumda” ifadeleri ile eleştiren Akyol, tek tip kıyafet düzenlemesini ise “Tutuklulara “badem kurusu” ve “gri” renkli tulum, kadınlara aynı renklerde pantolon ceket giyme zorunluluğunun getirilmesi, “masumiyet karinesi”ne aykırıdır. Bunların içinde beraat edecekler yok mu?! Peşinen hepsini suçlu gibi damgalamak hukuk devletinde düşünülemez.”11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasi hesaplardan uzak, tamamen hukuk hassasiyetini yansıtan uyarısı önemli bir tavırdır” ifadeleri ile eleştiriyor.

 Arınç’ın paylaştığı Abdullah Gül’ün açıklaması şöyle:

 “15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK’nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir. İlerde hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum”

Öte yandan, AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar, Gül’ün açıklamasını sert bir dille eleştirmişti.

Tayyar, "2019'un provasını yapıyor. Muhaliflerle arasında paydaşlık oluşturmaya, AK Parti ile arasındaki mesafeyi açmaya çalışıyor. Ne yapsa nafile" ifadelerini kullandı

Arınç’ın sosyal medya paylaşımları KHK’lara eleştiri şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Demokrat Haber