ANF’nin haberine göre, KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, Ankara’daki TAK saldırısı ile Siirt’teki HPG eylemine ilişkin yaptığı açıklamada, TAK’ın bu tarz eylemlerinin Kürtlerin meşru taleplerine zarar verdiği tepkisinde bulundu. Siirt’te sivillerin hayatını kaybettiği eylemde de “büyük bir zaaf” yaşandığını belirten KCK, gerilla birliklerini uyardı, olaydan dolayı derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Demokratik kamuoyunun ve toplumun duyarlılığı KCK'nın konuyu daha ciddi ele almasını sağlamış oldu. Bu defa yaşananlar suskunlukla geçiştirilmedi. KCK'nın açıklamaları da bunu ortaya koyar nitelikte. Bu tarz eylemlerin bile meşruiyetini savunan, “ama”lı, fakat”lı cümleler üretmeye çalışanlar ise ortada kaldı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, Ankara’da 3 kişinin ölümüne yol açan saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada TAK’ın bu tarz eylemlerinin halkın meşru taleplerine zarar verdiğini belirterek, sakıncalı gördüklerini belirtti ve uyarıda bulundu.

KCK, Siirt’te 4 sivilin hayatını kaybettiği gerilla eyleminde ise “büyük bir zaafın” olduğunu belirterek, suç teşkil eden yaklaşımların yargılama konusu olacağını belirtti. KCK, tüm gerilla birimlerini daha dikkatli planlama yapmaya çağırırken, aksi takdirde yanlış uygulamalardan ilgili komutanlıkların sorumlu tutulacağını belirtti.

“TAK KONTROLSÜZ BİR TARZDA YANLIŞ MÜCADELE YÜRÜTÜYOR”

KCK açıklamasında şöyle dendi: “AKP’nin tahriklerinin etkisiyle, sivillerin zarar göreceği eylemler yapmak, AKP’nin tuzağına düşmek olacaktır. AKP’nin bu uygulamaları karşısında tahrik olarak kontrolsüz eylem geliştiren TAK (Teyrêbazên Azadiya Kurdistan) örgütü yanlış bir tarzla mücadele yürütmektedir. Bilinmeli ki, halkımızın haklı ve meşru davası üzerinde gölge bırakan, zarar veren mücadele tarzını AKP hükümeti de istemektedir. Bu tür eylemlerin gelişmesinde bu eylemleri yapanlar kadar AKP’nin tahrik ve provokatif siyasetinin de sorumluluğu vardır.”

“TAK YAPISIYLA HİÇBİR ÖRGÜTSEL BAĞIMIZ BULUNMAMAKTA”

Açıklamada, “KCK veya PKK olarak, TAK yapısıyla hiçbir örgütsel bağımız bulunmamaktadır” iddiasında bulunuldu.

“TAK’IN EYLEMLERİNİ ONAYLAMIYOR VE SAKINCALI GÖRÜYORUZ”

Açıklamada ayrıca, “Biz, TAK’ın Ankara’daki eylemini onaylamadığımız gibi, TAK örgütünün bu eylemi üstlendiği açıklamasında belirttiği tarzda eylemlerin sürdürüleceğini çok sakıncalı görüyor, halklarımıza zarar vereceğini belirtiyoruz. TAK yapısını da eğer gerçekten özgürlük mücadelesine hizmet etmek istiyorsa, bu tür eylemleri değil, sivillere zarar vermeyen mücadele tarzlarını esas almaya çağırıyoruz” denildi.

“SİİRT’TEKİ OLAY BÜYÜK BİR ZAAFTI”

KCK açıklamasında, “20 Eylül akşamı Siirt’te gerçekleşen olay, bu konuda büyük bir zaafın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu olayda gerillaların dikkatsiz ve isabetsiz bir biçimde yaptıkları yanlıştan dolayı bizzat kendi insanlarımız yaşamlarını yitirmişlerdir” denilerek, bu olayın soruşturmaya alınarak suç teşkil eden yaklaşımların yargılama konusu yapılacağı belirtildi. Ayrıca, bu tür yanlış uygulamalardan ilgili komutanlığın sorumlu tutulacağı belirtildi.