Bitlis’te 61. gününe giren tutukluların açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla cezaevine doğru yürüyen halka polis gaz bombaları ve coplarla müdahale etti. Aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis İl Başkanı Hasan Çoban’ın da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, polisin attığı gaz bombası sonucunda sırtından yaralandı. Zenderlioğlu’na cop ve tazyikli su ile de müdahale oldu. Polisin BDP İl Başkanları’na da fiziki müdahalesi oldu, aralarında BDP İl Başkanı Şahin Çoban ile İHD Bitlis İl Başkanı Hasan Çoban’ın da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Ayrıca 2’si öğrenci, 3’ü BDP üyesi toplam 5 kişi gözaltına altına alındı. Gözaltına alınan BDP’liler, Zennur Damar, Dr. Zeynettin Avcil, BDP Tatwan Eski Başkan Yardımcısı Nasın Ölçer.

Eylemciler, kent merkezindeki Sosyal Konutlar mevkiinden Bitlis Cezaevi önüne yürüyüş düzenlemek istemişti. Sosyal konutlar mevkiinde toplanan 500 dolayında eylemciye, polis, gaz bombaları, coplar, tazyikli su ve taşlarla müdahale etti.

Ancak eylemcilerin polisin müdahalesine rağmen, Bitlis Cezaevi önünde eylemlerini devam ettirdiği öğrenildi.

Polisin attığı gaz bombasından çevrede yaşayan halk da zarar gördü. Mahalle içine ve pazar yerine isabet eden gaz bombalarından dolayı çok sayıda kişi yaralandı. Ayrıca bir mahallede bulunan fırının kullandığı yakacak da gaz bombalarından dolayı ateş aldı. (anf)