HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Harunlu Jandarma Karakolu’nda askerlik görevini yaparken, G-3 tüfeğine ait 3 kurşunla intihar ettiği bildirilen Zeki Özel’in babası Şuayip Özel, oğlunun göğsünde 4’ncü kurşun olduğunu iddia etti. Baba Özel, otopsi raporlarının ellerine ulaşmasından sora sevcılığa başvuracaklarını söyledi.

Batmanlı Zeki Özel, geçen cumartesi günü vatani görevini yaptığı Yüksekova Harunlu Jandarma Karakolu’nda intihar ettiği belirtti. Haber verilen baba Şuayip Özel, aynı gün askerlerin cenazeyi getirerek defnettiklerini söyledi. Yaşadığı şok nedeniyle oğlunun cesedine bile bakamadığını anlatan Şuayip Özel, şimdi şüphelerinin giderilmesini ve olayın açıklığa kavuşturulmasını istedi. Şuayip Özel, şunları söyledi:

"İlk haber verdiklerinde oğlumun G-3 tüfeğini boğazına dayayarak intihar ettiğini söylediler. Tüfeğin seriye alındığını ve bu nedenle de oğlumun boğazına 3 kurşunun saplandığını söylediler. Ancak oğlumun cesedini getiren aynı karakolda görevli yetkililer, oğlumun göğsünde 4’üncü bir kurşun daha olduğunu söyleyince, kuşkularım daha da arttı. Bu ölüm şüphenin de ötesinde. Ortada çelişkili bilgiler var. Oğlum intihar etmişse 4 kurşunun isabet etmesi düşündürücü değil mi? Atış mesafesi ne kadar? İntihar etiği yer neresi? Bunları bilmiyoruz. Olayın açıklığa kavuşmasını istiyoruz."

SAVCILIĞA BAŞVURACAĞIZ

Geçen yıl 31 Mayıs 2010 tarihinde Zeki Özel’in halasının oğlu İdris Çiftçi’nin de Ankara-Elmadağ’da tek kurşunla intihar ettiğini hatırlatan Şuayip Özel "İdris de üç aylık askerdi. Görev yaptığı karakola gittik. Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunduk ve intihar ettiğine kanat getirdik. Ancak Zeki’nin olayı çok farklı. Önce boğazında ’3 kurşun izi var’ dediler sonra da göğsünde bir kurşun daha çıktığını söylediler. Otopsi yaptıklarını söylediler ama daha bize ulaşan bir belge veya döküman yok. Askeri yetkililere Zeki’nin intihar ettiği karakola gitmek istediğimizi söyledik. Onlar da kabul ettiler. Helikopterle bizi karakola götürecekler. Elimize otopsi raporu geçtikten sonra da savcılığa başvurarak, gerçeğin ortaya çıkması için resmi girişimlerimiz olacak" dedi.

KIŞLADA ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Hemen hemen her hafta bir askerin şüpheli bir ölümle cenazesinin ailesine gönderildiği Türkiye'de BDP Van Milletvekili Fatma Kurtalan tarafından 12 Kasım 2010'da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, bu ölümlerin aydınlatılması için ne tür çalışmalar yürütüldüğü ve 2002-2010 arasında kaç askerin hayatını kaybettiği sorulmuştu. Milli Savunma Bakanı Gönül ise, son beş yılda 410 şüpheli asker ölümü vakası tespit edildiğini açıkladı. Gönül, araştırma yapılıp yapılmadığını cevaplamadı. Öte yandan son 20 yıl içinde bin 800'den fazla askerin "şüpheli" ölümü kışlada yaşanan ‘intihar cinayetleri’nin boyutunu gözler önüne seriyor.

ÖLÜMLERİN SENARYOSU ÇOK

Şüpheli ölümler Türk Silahlı Kuvvetleri listelerinde "askeri zayiat" olarak yer alırken, ailelere, "Kaza kurşunu", "intihar etme", "elektrik ve yıldırım çarpması", "yüksekten düşme", "birlik içinde trafik kazası", "eğitim sırasında mühimmat patlaması", "yılan sokma", "kalp krizi" diye sıralanıyor. Ölümler içerisinde büyük bir kesimin ise Kürt askerler olması başka soru işaretlerini her daim akıllara getiriyor.

AJANSLAR