Prof. Dr. Baskın Oran, Almanya’da kabul edilen Ermeni soykırımı yasa tasarısına ilişkin, Türkiye’nin bir bildiri yayınlaması gerektiğini ve yaşanan acılardan dolayı özür dilemesi talebinde bulundu.

Oran, bildiride “Bu felaketi bugüne kadar kendi vatandaşlarımızdan sakladığımız için onlardan özür diliyoruz” denmesi gerektiğini söylerken "Ben niye İttihatçıların cinayetlerini savunacakmışım?" diye sordu.

Almanya Parlamentosu'nda oylanan 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarı oy çokluğuyla bugün kabul edildi.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, soykırım kelimesinin kullanılmasının değişiklik açılardan sorunlu olduğunu söyleyen Oran,  Türkiye'nin acilen bir karşı bildiri yayınlayarak, yaşananlardan dolayı özür dilemesini istedi. Oran'ın talep ettikleri arasında Ermenilerin mallarının tazmin edileceğine dair taahhüt verilmesi de bulunuyor. Oran'ın konuya ilişkin yaptığı kısa değerlendirme şöyle:

"Türk devleti deve kuşu politikası izlemeye devam ettikçe, yediği bu uluslararası dayak türü artacak ve sertleşecek. 'Ay, Ermenileri mi öldürmüşler, o da nedir?'den başlayan, 'Biz onları öldürmedik onlar bizi öldürdüler' ile devam eden, şimdilik 'Mukatele olmuştur' aşamasında dingildeyen bu inkarlar silsilesi ülkemizi rezil ediyor. Ben niye İttihatçıların cinayetlerini savunacakmışım?

Soykırım kelimesini kullanmak şart değil. Hatta bence doğru da değil; çok çeşitli nedenlerle ben kullanmıyorum. Ama yapılacak şey bellidir.

Derhal şöyle bir resmî bildiri yayınlamak:

'Savaş içinde Jöntürk hükümetinin yüz binlerce Osmanlı Ermeni’sinin yok olması ve Anadolu'nun fukaralaşmasıyla sonuçlanan politikasını lanetliyor, bu insanların torunlarına büyük başsağlığı diliyor, geride kalan malların sembolik olarak da olsa tazmin edileceğini ilan ediyoruz.

Bu felaketi bugüne kadar kendi vatandaşlarımızdan sakladığımız için onlardan özür diliyoruz."