İSTANBUL - İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülen 250'si tutuklu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının 108'inci duruşması başladı.

Sanıklar, duruşma salonuna girişleri sırasında izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Sanıkların da alkışa el sallayarak karşılık verdikleri görüldü.

Duruşma öncesinde izleyiciler "Harbiye", "Onuncu Yıl" ve "Gençlik" marşlarını okudu. Sanıklar hep bir ağızdan üç kez ''Sağol'' diyerek ve alkışlarla teşekkür etti.

ÖNCE MÜEBBET SONRA 20 YIL HAPİS
Mahkeme heyeti, 4 sanığa son sözlerini sordu. Daha sonra karar için duruşmaya ara verildi. Üç saatlik aranın ardından mahkeme üyeleri, salona geri geldi.

Davanın 1 numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'i de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Doğan, Fırtına ve Örnek'in cezası daha sonra "Darbeye eksik teşebbüs" suçundan 20 yıla indirildi.

MHP'Lİ VEKİLE 18 YIL HAPİS
MHP Milletvekili Engin Alan, Ergin Saygın ve Bilgin Balanlı ise 18 yıl hapis cezası aldı.

Mahkeme heyeti, 34 sanığın beraat etmesini kararlaştırdı.

ERSÖZ'ÜN DOSYASI AYRILDI
Mahkeme, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyasının ayrılmasına karar verdi.

İkinci Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, hayati tehlikesi bulunduğu için İstanbul Ünversitesi Tıp Fakültesi'nde halen tedavi altında tutuluyor.

Avukatı Ersöz'ün tutuklu yargılanmadığı Balyoz davasında şuuru yerinde olmadığı için ifade vermeyeceğini açıklamıştı.

KALBİ HEYECANA DAYANAMADI
Bu arada, duruşma öncesinde bazı sanıklar, Maltepe Askeri Cezaevi'nde birlikte kaldıkları Deniz Kurmay Albay Hakan Mehmet Köktürk'ün kalp krizi geçirerek, GATA'ya sevk edildiğini söyledi.

'TÜM SANIKLAR BERAAT ETMELİ'
Duruşma salonu önünde NTV’ye açıklama yapan emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı İsmail Tepecik, mahkeme heyetini karar için sanık ve sanık yakınlarını saatlerce bekletmesini “işkence” olarak nitelendirdi.

Beraat kararı beklediğini belirten Avukat Tepecik, “CD’lerin sahte olduğu bilirkişi raporlarıyla ispatlandı. Mahkeme heyeti, hukuka bağlı kalacaksa bütün sanıkları beraat ettirmesi gerekiyor” dedi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Öte yandan, kararın verileceği duruşma nedeniyle bina çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmaya gelen avukat ve izleyicilerin araçları, otoparka giriş sırasında uzman köpekler tarafından arandı.

Binaya yaklaşık 500 izleyici ile 60 basın mensubu ve 30 kadar avukat alındığı öğrenildi. 

(Kaynak: ntvmsnbc)