Dün polisin Taksim’deki saldırısını İstanbul Adliyesi'nde protesto eden avukatların darp edilerek gözaltına alınması meslektaşları tarafından protesto edildi. Adliye önünde açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Siyasi iktidar tahrikiyle devlet terörü yaşanmaktadır" dedi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde Taksim'de yapılan saldırıyı protesto eden avukatların darp edilerek gözaltına alınmasına tepki gösteren İstanbul Barosu, adliye önünde açıklama düzenledi.

Üzerlerinde cüppeleri bulunan 2 binin üzerinde avukat, adliye binasında bir araya gelerek "Savcı istifa", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim her yer direniş", “Savcı baksana kaç kişiyiz saysana” sloganları attı.

“DEVLET TERÖRÜ YAŞANMAKTA”

Avukatlar adına adliye binası önünde açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, halka ve avukatlara yönelik şiddete son verilmesi gerektiğini söyledi. Uygulanan şiddeti "terör" olarak yorumlayan Kocasakal, "Siyasi iktidar tahrikiyle devlet terörü yaşanmaktadır" diyerek polisin müdahalesinin "orantısız güç" olarak bile adlandırılamayacağını, bunun hukuksuz müdahale olduğunu ifade etti.

"Polis karşısındakinin insan olduğunu unutmakta, yurttaşların can güvenliğini tehdit etmektedir" diyen Kocasakal, "Halka karşı sistematik olarak suç işlenmektedir. Bu suçlar baro tarafından arşivlenmektedir" dedi.

“SERBEST BIRAKILMALARI HUKUKSUZLUĞU ORTADAN KALDIRMAZ”

Dün adliyede avukatlara dönük geliştirilen saldırıya değinen Kocasakal, "Çevik kuvvet olarak anılan polis, meslektaşlarımıza saldırmış, yoğun şiddet kullanarak yakalama işlemi uygulamıştır. Bu kabul edilemez. Adliyede avukatlara müdahale asla kabul edilemez. Adliyede avukata müdahale etmek polisin görevi olamaz. Yasa gereğince sadece savcının ifade alabileceği meslektaşlarımızı emniyete götürmek yasadışılık ve keyfiyettir. Serbest bırakılmaları bu vehameti ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmaz" sözleriyle, tepkisini dile getirdi.

Bu saldırının ülkede bulunan tüm barolara ve avukatlara yönelik olduğunu belirten Kocasakal, "Bu tüm saldırılar, bizi hak hukuk mücadelemizden alıkoyamaz. Şiddete son verin aksi halde uygun yanıt mutlaka verilecektir. Bizim anladığımız tek dil hukuk dilidir. Bunu bilmeyenler öğrenecekler" diye konuştu.

Kocasakal'ın ardından söz alan ÇHD İstanbul Şube Yöneticisi Güray Dağ ise, "Her gün faşizmin boyutu artıyor" diyerek, daha önce de KCK ve DHKP-C adı altında düzenlenen operasyonlarla meslektaşlarının tutuklandığını anımsattı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Başkanı Fırat Epözdemir ise, "Dün Uludere'de takipsizlik kararı verenler avukatları gözaltına alıyor. Bu emri veren eğer kendine hukukçu diyorsa istifa etmelidir" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından avukatlar sloganlarla eylemlerine son verdi.

Ayrıca Ankara, Adana, Antep, Marmaris, Konya gibi çok çeşitli kentte de avukatlar kitlesel eylemler meslektaşlarına yönelik baskıları protesto ettiler. (ANF)