İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu üyeleri, İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya’da yapılan ev ve büro baskınları sonucu gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen kurum üye ve temsilcileri adına ÇHD İzmir Şube Başkanı Nergis Tuğba Aslan basın açıklamasını okudu. Aslan, bugün sabaha karşı 7 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen polis operasyonlarında aralarında 20 avukatın da bulunduğu yüze yakın kişinin gözaltına alındığını belirterek, gözaltı işleminin hukuka aykırı şekilde, kapılar kırılarak yapıldığını söyledi.

Aslan, ‘konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz’ şeklindeki yasaya rağmen tüm aramaların gece yapıldığını kaydederek, “İzmir’de de aralarında ÇHD İzmir Şube Öğrenci Komisyonu üyesi olan Eylem Mahanda ile Eğitim-Sen üyeleri Serap Dursun ve Zeynep Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi gözaltına alınmıştır. Aynı yasaya aykırı uygulamalar İzmir’de de gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Devletin tüm ‘illegal yöntemleri’ kullanarak muhaliflere saldırdığını ifade eden Aslan, uygulamanın yeni olmadığını, KCK adı altında yürütülen operasyonlarda 70’e yakın avukatın gözaltına alındığını, bunlardan 38’inin tutuklandığını söyledi.

“Ülkemiz adli mekanizmasının parmağı, bugün bir kez daha hükümetin tetiğine dokundu” diyen Aslan, devletin yasalarda ‘terör’ diye tanımlanan fiilleri işlemeye devam ettiğini söyledi.

Hükümete, “Toplumsal barışın tesisinde samimiysen bunu pratikte göstermelisin” diye seslenen Aslan, gözaltına alınan arkadaşlarının akıbeti konusunda tüm toplumsal kesimleri duyarlılığa çağırdı.

Açıklama sloganlarla sona erdi.