10 Ekim Ankara Katliamı'nın birinci yıl dönümünde, katliamda yaşamını yitirenleri Ankara Gar'ı önünde anmak isteyen 69 kişi hakkında dava açıldı.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçen 10 Ekim Ankara Katliamı’nın birinci yıl dönümünde hayatını kaybedenleri Ankara Gar'ı önünde anmak isteyen yurttaşlar hakkında dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. 

dihaber'de yer alan habere göre, iddianamede, yaşamını yitirenleri anmak isteyen 69 kişi "2911 Sayılı Toplantı ve Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme", "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar verme" iddialarıyla suçlanıyorlar. 

OHAL'DE ANMA YASAK

İddianamede, Ankara Valiliğin OHAL kapsamında aldığı karara göre 10 Ekim 2016 tarihinde hiçbir toplantı yürüyüş ve gösteriye izin verilmediği belirtildi. İddianamede, polisin Gar önüne girmek isteyen yurttaşlara orantılı güç kullandığı savunulurken, gün boyu yurttaşların Gar çevresi, Güvenpark ve Yüksel Caddesi'nde yapmış oldukları eylemler için de "yasa dışı" olarak değerlendirildi.

'ZARAR VEREN TESPİT EDİLEMEDİ HERKES SUÇLU'

Anma etkinliklerinde polislerin yoğun olarak kullandığı biber gazı ve plastik mermiye yer verilmeyen iddianamede, görevli 5 polisin hafif şekilde yaralandığı ve ayakta tedavi edildiği, iki polis aracında maddi hasar meydana geldiği, bir polis fotoğraf makinesinin kırıldığı da suçlamalara delil yapıldı. Tüm bu zararların tek-tek kimin tarafından verildiğinin tespit edilemediğinin dolayısıyla bu zararın sorumlusu olarak iddianamedeki tüm sanıkların cezalandırılması talep edildi. 

DOSYADA DELİL YOK

İddianamenin deliller kısmında ise, "İddia, adli sicil kaydı, nüfus kayıt örneği, tüm soruşturma dosyası" yazılması dikkat çekti. Eylemler boyunca kayıt yapan veya MOBESE kayıtlarının dahi dosyaya delil olarak sunulmaması da soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Mahkeme tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması 30 Kasım’da görülecek. 

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015 Ankara Katliamı’nın birinci yıl dönümünde Gar çevresinde yaşamını yitirenler anısına bir dizi etkinlik düzenlenmek istendi. Ankara Valiliğinin kararı gerekçe göstererek Gar'a çıkan tüm yollar polisler tarafından kapatılmıştı. Gar önünde anma etkinliği düzenlemek isteyen yurttaşlara, polis biber gazı ve plastik mermi müdahale etmişti. Gün boyu Gar çevresi, Güvenpark ve Yüksel Caddesi çevresinde devam eden eylemlerde 74 kişi polis tarafından gözaltına alınmıştı.