İmralı Heyeti Üyesi ve HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Rudaw'ın "Bir TV ekibi İmralı'ya gitti, Öcalan'dan ateşkes çağrısı gelecek" haberi için "Böyle bir durum söz konusu değil. AKP sıkıştı, bundan kurtulmak için manipülasyon yapıyor, beklenti yaratmaya çalışıyor" dedi.
 
Baluken, haberin AKP'yi sıkışmışlıktan kurtarmak için devreye sokulan "psikolojik savaş" yöntemi olduğunu söyledi.
 
'İMRALI'DA YENİ BİR GÖRÜŞME YOK'
 
ANF'ye konuşan Baluken, "Söz konusu haberler, manipülatif ve spekülatif haberlerdir. Televizyon heyetinin İmralı'da Sayın Öcalan'a görüştüğüne dair heyetimize iletilen hiçbir bilgi yoktur. Devlet yetkilileri de bu konuda bir bilgilerinin olmadığını, herhangi bir yeni gelişmenin yaşanmadığını söyledi" dedi.
 
Söz konusu haberde kullanılan ve HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'e ait olduğu öne sürülen sözlerin de "tamamen gerçek dışı" olduğuna dikkat çeken Baluken, "Milletvekillerimizin yayın organları ile yaptığı görüşmede, haberde gerekli düzeltmenin yapılacağı iletilmiştir" diye konuştu.
 
'BEKLENTİ VE ALGI YÖNETME OPERASYONU'
 
Baluken şöyle konuştu: "Söz konusu haberler, kapsamlı savaş konsepti içerisinde beklenti yaratma ve algı yönetme operasyonlarıdır. Psikolojik savaş kampanyasının önemli bir boyutudur. AKP ateşkesi bozan ve müzakereden kaçan tarafın Kürt tarafı olduğuna dair bir algı yaratmak istiyor. Bunun için de sanki Sayın Öcalan tarafından gelecek bir çağrı ile yeniden eski çatışmasızlık durumuna geri gelineceğine dair bir beklenti yaratmak istiyor."
 
'TEPKİLER AKP'Yİ ZORLUYOR’
 
Ateşkesi bitiren ve müzakereden kaçan kesimin AKP olduğu gerçeğinin tüm toplum ve kamuoyu tarafından bilindiğini savunan Baluken, "7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamadıkları ve Erdoğan'a başkanlık yolunu açamadıkları için çözüm masasını devirmişlerdi. Savaş konseptiyle beraber Türkiye kamuoyunda Erdoğan ve AKP'ye yönelik tepkiler, AKP'yi zorlamaktadır. Asker ve polis cenazelerinde de yüksek sesle tepkiler dile getiriliyor. AKP, savaşı başlatan ve müzakereden kaçan taraf olarak ve bugünkü ağır tablonun sahibi olan bir parti olarak, bu sıkışmış durumun içinden çıkmaya çalışıyor. Bunun için de bütün kamuoyunda giderek yerleşen algıyı Kürt tarafına yıkmak ve Kürt tarafında da bir beklenti yaratmak için bir takım psikolojik savaş yöntemlerine başvuruyor" dedi.
 
Baluken, KCK yönetiminin ateşkes çağrılarına ilişkin verdiği yanıtı hatırlattı, "KCK yönetimi Türkiye kamuoyundan yapılan çatışmasızlık ve ateşkes çağrılarına değer verdiğini, anlam biçtiğini ve bu konuda AKP'nin operasyonları durdurması ve resmi müzakerelere başlaması durumunda gereken rolü üstlenmeye hazır olduklarını bildirmişlerdi. Belli ki bu durum AKP'yi sıkıştırdı ve AKP bu sıkışmışlıktan da kurtulmak için psikolojik savaş yöntemini devreye soktu" dedi.

BİLGEN'DEN DE YALANLAMA

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de haberi yalanladı. Bilgen, "Haberde bana atfedilen sözlerin hiçbirini söylemedim" dedi.

Barzani'nin partisi KDP'nin yayın organı olan Rudaw kanalının, "İmralı'ya bir tv ekibi gitti, Öcalan ateşkes çağrısı yapacak" haberi kısa sürede yalanlandı.

Rudaw'ın haberinde, geçtiğimiz hafta bir televizyon ekibinin, Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere İmralı Adası'na götürüldüğü öne sürüldü.

Haberde HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in "Televizyon ekibinin görüştüğüne dair değil, görüşeceği yönünde duyumlarımız var" dediği de iddia edildi. Bilgen'in "Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grubun PKK lideriyle görüşeceğini duyduk" dediği de öne sürüldü.

ANF'ye konuşan Bilgen, söz konusu haberi yalanladı. Bilgen, "Aradıklarında bir bilgim olmadığını söyledim. Haberde bana atfedilen sözleri kesinlikle söylemedim" dedi.

HABERDEKİ KAYNAĞIN KENDİSİ DE DOĞRULAMADI

Habere kaynak olarak gösterilen AKP Milletvekili Orhan Miroğlu'nun da, görüşmeyi doğrulamadığı görüldü. Habere göre "Bir tv kanalında çalışan birinden Öcalan'la görüşüldüğünü öğrendiğini" söyleyen Miroğlu, "Öcalan'ın 1 Eylül’de barış mesajı vereceği ve silahların susturulmasını isteyeceği ifade ediliyor. Ama hükümet tarafından teyit edilmiş bir bilgi duymadım" dedi. (Kaynak: ANF Haber)