HDP, Kürtçe eğitim için açılan okulların kapısına mühür vurulmasını Meclis'e taşıdı.

Aydoğan, İçişleri Bakanı Ala'ya “Anadilde eğitim talebi örgüt propagandası mıdır, değilse soruşturma açılmasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, TCK’nın “İzinsiz eğitim kurumu açmak” ve “Örgüt adına suç işlemek” hükümleri kapsamında açılan soruşturmaları Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Aydoğan, “Bakanlığınıza göre Kürtçe anadilde eğitim talebi örgüt propagandasına mı girmektedir? Örgüt propagandasına girmemekte ise açılan okullara savcılarca soruşturma açılmasının gerekçesi nedir” diye sordu.

Aydoğan, soru önergesinin gerekçesinde Kürtçe anadil eğitimine karşı güvenlikçi yaklaşımın yeniden devreye sokulduğu yorumunu yaptı.

Çözüm sürecine işaret eden Aydoğan, “Özellikle yakın zamanda demokratikleşme paketi olarak sunulan ve anadilde eğitim alanında Kürtçenin bir eğitim dili olarak yasalaşacağını ve buna binaen özel okulların açılabileceğini beyan etmiş olan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda yasal reformları biran önce hayata geçireceğini de ayrıca belirtmişti” dedi.

Aydoğan'ın Bakan Ala’ya şunları sordu:

Bakanlığınıza göre Kürtçe anadilde eğitim talebi örgüt propagandasına mı girmektedir? Örgüt propagandasına girmemekte ise açılan okullara savcılarca soruşturma açılmasının gerekçesi nedir?

Sayın Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında onurlu bir barışın inşası için görüşmeler sürmekte iken bakanlığınızın Kürtçe anadil eğitimi girişimlerine polis baskınları ile tepki göstermesinin bir çelişki olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız gerekçesi nedir?

Bakanlık olarak Kürtçe anadilde eğitimi özel okulların ve ekonomik açıdan üst gelir grubu kapsamında olan halkın erişebileceği bir ayrıcalık olmaktan çıkarıp yoksul Kürt çocuklarının da sahip olması gereken bir hak olduğunu sosyal devlet anlayışı çerçevesinde düşünüyor musunuz?