Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'yı ziyaret ederek mevkidaşı Sigmar Gabriel ile görüştü. Ortak basın toplantısında PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslim gündeme geldi. Gabriel, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan kendilerine iletilen iade talebinin Adalet Bakanlığı tarafından hukuk devleti ilkeleri uyarınca değerlendirileceğini söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre Çavuşoğlu-Gabriel görüşmesinde, Çekya'da gözaltına alınıp serbest bırakılmasının ardından Almanya'nın başkenti Berlin'de Afrin Hareketı protestosuna katılan PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslim de gündeme geldi. Ankara Berlin'den Salih Müslim'in tutuklanması ve iade edilmesi talebinde bulunmuştu.

Ortak basın toplantısında bu konudaki soruyu yanıtlayan Gabriel, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan kendilerine iletilen iade talebinin Adalet Bakanlığı tarafından hukuk devleti ilkeleri uyarınca değerlendirileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye için aldığı ateşkes kararına da değinen Çavuşoğlu, 'özellikle Doğu Guta'da ihlallerin olduğunu, rejimin ihlalinin kesinlikle durdurulması gerektiğini' ifade etti.

BMGK kararının terörle mücadeleyi kapsamadığını savunan Çavuşoğlu, ''Türkiye, Afrin'de YPG/PKK terör örgütüyle mücadele ediyor. Almanya da PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor'' diye konuştu.

Suriye'nin toprak ve sınır bütünlüğünün önemi konusunda Almanya ile görüşlerinin ortak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile Yemen, Libya ve Irak'ın yeniden inşası gibi konuları da birlikte değerlendireceklerini kaydetti.