Britanya Alevi Kültür Merkezleri ve Cemevleri tarafından 16 Şubat 2013 Cumartesi günü Londra’nın ünlü meydanı Trafalgar Square’de düzenlenen “Ayrımcılığa, Asimilasyona ve Savaşa Karşı, Laik ve Demokratik Türkiye için Eşit Yurttaşlık Mitingi” için İngiltere'nin dört bir yanından gelen Aleviler taleplerini bir kez daha haykırdı.

5 binin üzerinde insanın katıldığı mitingte, AKP hükümetinin Alevilere yönelik ayrımcı politikaları eleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini, ayrımcılık, asimilasyon ve savaş politikalarına son verilmesini ve Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözümün sağlanmasını talep eden Aleviler, bu taleplerin yanı sıra mitingde ‘Suriye’de işgalci ve müdahaleci savaş politikaları’nı eleştirdi. ‘Mezhep savaşı istemiyoruz’ sloganları attı.

BARIŞA SEMAH DÖNDÜLER, BARIŞ GÜVERCİNİ UÇURDULAR

Londra’nın ünlü meydanı Trafalgar Square’deki miting, 40 kişinin barışa semah dönüşü ile başladı. Daha sonra barış için semaa dönenler barış güvercinleri uçurdu.

Avrupa’da yaşayan Alevilerin çatı örgütü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun da destek verdiği mitinge Avrupa’dan ve Türkiye’den de çok sayıda Alevi kurum temsilcisi ve yurttaş katıldı.  Mitingi düzenleyen Britanya Alevileri adına konuşan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil,  “AKP’nin kendisi gibi düşünmeyen tüm yurttaşları ötekileştirdiğini, bu alanda bir araya gelen binlerle artık kimsenin öteki olmasına izin vermeyeceklerini ilan ettiklerini” söyledi.

Erbil, "Adalet için, hak arayışı için, laik ve demokratik bir Türkiye için, asimilasyona ve savaşa hayır demek için buradayız.  Daha önce Ankara’da, Strasbourg’da bir araya gelen yüzbinlerce Alevi’nin sesine ses katmak için buradayız” dedi.

“ERDOĞAN AVRUPA ÖRGÜTLENMESİNDEN RAHATSIZ”

AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik politikalarını eleştiren Erbil, “AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik ayrımcılık ve nefret söylemiyle yarattığı toplumsal kutuplaşmayı durdurmalıdır. AKP hükümeti Suriye’de savaş çığırtkanlığına ve Kürt sorununun çözümünde istismara son vermelidir” dedi.

Erbil, Erdoğan'ın Avrupa'daki Alevileri hedef alan sözleriyle ilgili olarak, “Başbakan geçtiğimiz günlerde Alevileri, Avrupa Alevi hareketini hedef alan ayrımcılık, nefret ve iftira atan açıklamalar yaptı.  Erdoğan, ‘Almanya'da mezhebi olarak Türkiye'yi bölmeye çalışan yapılanmalar var rahatsız oluyoruz’ diyormuş. Başbakan mezhebi yapılanma derken Alevileri kast ediyor. Oysa ‘Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır’. Ama Başbakan Aleviliği inkar ettiği gibi Aleviliği de bilmiyor. Çünkü Alevilik mezhep değildir. Alevilerin demokratik örgütlenmesine 'bölücü' damgası vuruyor. Yalancı, iftiracı açıklamalarıyla Alevileri Avrupa'ya şikayet ediyor” dedi.

Konuşması boyunca AK Parti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan Erbil, "Bir başbakan düşünün ki yurtdışındaki vatandaşları arasında mezhep ayrımcılığı yapıyor. Bir başbakan düşünün ki Avrupa'daki Sünni mezhebini diyanet eliyle destekliyor ama Alevilerin demokratik örgütlenmesine de bölücü damgası vuruyor. Alevileri Avrupa'ya şikayet ediyor" dedi.

“BAŞBAKAN MEZHEPÇİ DİLİ KONUŞUYOR”

“Siz önce Avrupa'dan Türkiye'ye uzanan sünni mezhebi yapılanmayı, Deniz Feneri Soygunu'nu sözde İslami şirketler adına yapılan soygunları görün” diyerek konuşmasını sürdüren, Erbil, “Başbakan ırkçı, ayrımcı, mezhepçi, yasakçı, asimilasyoncu dili konuşuyor.  Başbakan önce demokrasinin ve insan haklarının dilini öğrenmelidir. Başbakan kızgın çünkü Avrupalı Aleviler diyanet misyonerlerine teslim olmuyorlar. Çünkü binlerce can Berlin'de kendisini protesto etti. Çünkü Aleviler'in 14 ülkede federasyonları var. Hepsini kucaklayan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu var.   Başbakan kızgın çünkü Aleviler  'Steiger Award' ödülünün kendisine verilmesini iptal ettirdiler.”

"Biz devletin ve AK Parti iktidarının gasp ettiği hakkımızı istiyoruz." diyen Erbil, Aleviliğin tanınması ve eşit yurttaşlık için bu yola çıktıklarını ve sonunda ölüm dahi olsa bu yoldan asla dönmeyeceklerini vurguladı. 

Bugün sultanlığa dayalı bir AK Parti hükümeti olduğunu savunan Erbil, adaletin tıkanmış olduğunu ve ülkedeki azınlıklar başta olmak üzere bir çok kesimin mutsuz olduğunu iddia etti. 

CHP'ye de eleştiride bulunan Erbil, Hüseyin "Direksiyonu sağa ırkçılığa değil, sola yani sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine çeviriniz." çağrısında bulundu. (londragazete.com / f5haber)