Alevi örgüt yöneticileri, dede ve Alevi aydın, yazarlardan oluşan bir heyet F-16 uçaklarının bombardımanıyla 34 evladı katledilen Uludere’nin Roboski köyüne giderek, köylülerin acılarını paylaştı. Diyarbakır’da buluşup Roboski’ye giden Aleviler, “Kürtler de Aleviler de hep katliamlara maruz kaldılar. Acılarınız, acılarımız ortak” dediler. Alevi örgüt yöneticileri, dedeler, aydın ve yazarlardan oluşan heyet önceki gün Roboski köyüne taziye ziyaretinde bulundu.

Diyarbakır’dan yola çıkan heyet, Roboski’ye gidene kadar üç kez jandarma tarafından durdurularak, kimlik kontrolünden geçirildi. Şırnak girişinde BDP Şırnak İl Başkanı Baki Sondak’ın da katıldığı heyet öğlen saatlerinde Gülyazı köyü camiinde kurulan taziye yerinde köylüler tarafından karşılandı. Tüm köylülerin, özellikle siyahlar giymiş kadınların ellerinde evlatlarının fotoğrafları ile karşıladığı heyet köylülerin acılarına ortak oldu.

‘AKAN KANIN DURMASI İÇİN GELDİK’

Ziyaretlerinin nedenlerini anlatan ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, “Biz de dedemiz, pirimiz, mürşidimizle yollara düştük. Buralara yanınızda olduğumuzu göstermek, akan kanın durdurulması için geldik” dedi. Özel, bundan sonra da yollarda olmaya devam edeceklerini söyledi. AABK Genel Başkanı Turgut Öker de Aleviler olarak bombalamanın, toplu katliamın ne olduğunu bilen bir toplum olduklarını belirterek, Dersim, Maraş, Çorum, Sivas Katliamlarını örnek verdi. Kimlikleri ne olursa olsun bu topraklarda devlet katliamlarına maruz kaldıklarını belirten Öker, “Bunun karşısında bütün katledilen, yok sayılan topluluklar olarak birbirimizin acılarını yüreklerinde hissederek, birbirimize elvererek, bir daha bu katliamların olmaması için buralara geldik. Bu, acınızı ortadan kaldırmayacak olsa da bir semboldür. Bu katliamı size reva görenleri lanetliyoruz. El ele verir, birbirimizin acılarını yüreğimizde hissedersek bu katliamlar bu topraklarda yaşanamaz” dedi.

‘HERKES KENDİ DİLİNİ KİMLİĞİNİ YAŞASIN’

Daha sonra söz alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Kürtlerin dilleri nedeniyle gördüğü zulmü Alevilerin de yaşadığını ifade etti. Geçmez,  ülkemizde Kürtlerin dillerinden gördüğü zulüm bizlerin de yaşadığı bir zulümdür” dedi. Türkiye’nin bir daha böyle bir acıyı yaşamaması dileğini ileten Geçmez, “Umarız herkesin kendi dilini, dinini, kimliğini yaşayabileceği rahat bir ortam yaratılır” dedi.

BARIŞI DA ANALAR GETİRECEK

Heyette yer alan Emel Sungur da analara seslenerek, “Dünyanın neresinde olursa olsun öldürülen bütün çocukların anasıyız biz. 34 canın resmini biz 1993’te Sivas’ta da gördük. Acımız birdir ve bu tür katliamlarda en çok yüreği yanan analardır” diye konuştu. Sungur bu ülkeye barış gelecekse, onu getirecek olanın da yine analar olduğunu belirterek, “Sizlerle gönül birliğimizi paylaşmaya geldik, biz el ele verirsek bu acılar daha fazla yaşanmaz” dedi. Hasan Hayri Dede de Dersim’de kendilerinin de yaşadığı acılardan söz etti. “Buraya Dersim 38’de Laç Deresi’ndeki şehitlerimizin selamlarını getirdim. Yaşanan bu büyük acının Kürt halkının birlik ve beraberlik duygularını perçinlemesini diliyorum” diyen Hasan Dede, dua okuyup, başsağlığı diledi. Heyetin diğer üyeleri de yaptıkları konuşmalarda acıları paylaştı, ailelere başsağlığı ve dayanışma duygularını ilettiler.

‘GECELERİ GÖZÜNÜZE NASIL UYKU GİRİYOR?’

Aileler adına konuşan Şükran Encü, abisi Celal Encü ve oğlu Serhat Encü’yü kaybettiğini, diğer 32 kişinin de kardeşleri olduğunu ifade etti. 34 köylüyü katledenlere seslenen Şükran Encü, “Abimleri öldürdünüz, paramparça ettiniz. Bombaladınız, yaktınız o da yetmedi kimyasal silahlara başvurdunuz. Son kez yüzlerini görüp vedalaşmamıza bile müsaade etmediniz. 34 kişi az mı geldi size kalkıp kalanları da hapishaneye attınız’ dedi. Bu katliamı unutmayacaklarını belirten Şükran Encü, “Geceleri gözünüze nasıl uyku giriyor? Siz katlettiğiniz 34 çocuğun ailesinin gözüne uyku girmediğini bile bile yataklarınıza nasıl girebiliyorsunuz? Vicdanlarınız nasıl bu kadar rahat?” diye sordu.

‘SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Zeki Tosun da “Alevi toplumuna, acılarımızı paylaşmak için gerçekleştirdikleri bu samimi ziyaret dolayısıyla teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. Tosun “Kimsenin anası, babası böyle bir acıya maruz bırakılmasın” derken, olayın arkasındaki emir komuta zinciri ortaya çıkarılana kadar davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi. BDP Şırnak İl Başkanı Baki Sondak da, Kürt halkının bu katliamı asla unutmayacağına vurgu yaptı.

HEYETTE YER ALAN BAZI ÖRGÜT TEMSİLCİLERİ

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Araştırma Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur, İngiltere Alevi Kültür Merkezi Başkanı İsrafil Erbil, Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Hüseyin Yıldırım, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği MYK Üyesi Mustafa Çınar, Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, Bursa Kestel Hacı Bektaş Derneği Başkanı İmam Hüseyin Bor, Özgür, Demokratik Aleviliği Geliştirme Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan, Türkiye Barış Meclisinden Abdullah Kahraman, Ankara Temsilcimiz Sultan Özer, Hasan Hayri Dede, PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Toluman, Eski Parlamenter Ali İbrahim Tutu, Kazım Genç, Fevzi Gümüş, Turan Eser’in de bulunduğu 28 kişilik heyet Uludere Roboski köyünü ziyaret etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)