İSTANBUL - Alevi-Kürt olduğu için İnegöl Özel Kültür Dershanesinin ırkçı ve ayrımcı uygulamalarına maruz kaldığını ANF’ye açıklayan Biyoloji Öğretmeni Taylan Çakır’a dershane tarafından manevi tazminat davası açıldı.

Geçtiğimiz ocak ayında Özel Kültür Dershanesi'nde Biyoloji öğretmeni Taylan Çakır, ''Aleviler ve Şiiler sapıktır. Sen Alevisin. Alevi biriyle çalışıp günaha girmek istemiyoruz'' denilerek hakaretlere maruz kaldı, ardından dershanedeki işinden atıldı.

Dershane hakkında suç duyurusunda bulunup, olayı kamuoyuna duyurduğu için Çakır hakkında dershane tarafından Bakırköy Hukuk Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunuldu. Dershane, suç duyurusunda Çakır’ın maruz kaldığı ırkçı uygulamaların yaşanmadığını iddia ederek, mağdur öğretmenden tazminat talebinde bulundu.

Çakır’ın avukatı Eren Keskin müvekkilinin uğradığı ayrımcılık nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, konunun soruşturma aşamasında olduğunu, ceza mahkemesinin kararının hukuk mahkemesini bağlayacağından bu kararın beklenmesi gerektiğini belirtti.

Davada asıl hakkı ihlal edilen tarafın hem etnik ve inanç ayrımcılığına, hem de hakaretlere maruz kalan müvekkili olduğunu vurgulayan Keskin, “Eğer burada manevi tazminat açacak biri varsa o da benim müvekkilimdir” dedi.

Dosya henüz inceleme aşamasındayken, basına yansımış olması nedeniyle dershanenin Çakır hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Keskin, “Siz bir ayrımcılığa uğrarsınız ve bunun bir daha olmaması için bunu kamuoyuna yansıtırsınız, bu olayın tartışılmasını sağlarsınız. Benim müvekkilimin de yaptığı buydu. Haberin sizin tarafından yapılması da bir daha başka yerlerde bu şekilde ayrımcılıklar olmasını engelleme amacını taşıyordu” dedi.

Dershanenin bir an önce Alevilerden, Kürtlerden özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Taylan Çakır ise şöyle dedi: “Dershane bir daha ayrımcı tutumlara göz yummayacaklarını da deklare etmelidir. Soruşturma sürecinde tüm demokratik kurumlarımızın, bu ülkede ayrımcılığa karşı tavır alan tüm dostlarımızın desteğini bekliyorum. Bana yönelik ayrımcı tutum bireysel değildi, dershane olayı bireye indirgedi. Zaman içerisinde bunun böyle olmadığını dershane yönetimi de görecektir.”

ÇAKIR’IN DOSYASI AB SİYASİ MASASINDA

İnegöl Özel Kültür Dershanesi tarafından yapılan ayrımcılığın ne kadar inkar edilirse edilsin tanık ifadeleriyle ortada olduğunu belirten Alevi Bektaşi Federasyonu Yöneticisi Kemal Bülbül ise Avrupa Birliği siyasi masasıyla yaptığı görüşmede Çakır’ın mağduriyetini gündeme getirdiğini söyledi.

Bülbül, “Alevi açılımı adı altında hak ihlallerinin, hakaretlerin, ötelemelerin, dışlamaların devam ettiğini bizzat Taylan Çakır ve Semanur Takmaz adlı öğretmenlerin yaşadıklarını aktararak dile getirdim. AB Siyasi masası benden Taylan Çakır’ın dosyasını kendilerine aktarmamı istediler. Şu anda onlar da bizim gibi bu davayı izliyorlar ve buna göre de rapor hazırlayacaklar” diye konuştu.

AB’nin de bu konudaki politikalarının tutarlı olmadığını ve bu konuda kendilerine açıkça eleştiride bulunduğunu belirten Bülbül şöyle dedi: “Bu ayrımcılık sadece Türkiye’deki Alevileri değil, aynı zamanda Avrupa’daki Alevileri de ilgilendiriyor. Çünkü Avrupa’da yaşayan Aleviler de eşit yurttaşlık hakkını talep ediyor. Bunu da onlara ifade ettim” dedi.

ANF