Bölge illerinde yıkıma uğrayan kentlerde “Akademi nöbeti” tutacaklarını açıklamalarının ardından gözaltına alınan ve “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirinin de imzacıları arasında olan 3 akademisyen adliyeye sevk edildi.

Gözaltına alınan akademsiyenlerin tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmesine karar verildi.

ÇAĞLAYAN'DA NELER OLDU?

Akademisyenlere destek olmak için adliye önünde meslektaşları ve öğrencileri de, “Akademisyenlerin söylediklerinin arkasındayız” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan İstanbul’daki 733 barış isteyen akademisyen, geçtiğimiz hafta başından itibaren ifade vermeye başladı.

Soruşturma kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Esra Mungan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Kıvanç Ersoy ile bildiriye imza attıktan sonra işten çıkarılan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Muzaffer Kaya ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Meral Camcı hakkında önceki gün gözaltı kararı verildi.

Akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri  tarafından “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alındı. Meral Camcı’nın ise yurt dışında olduğu belirlendi. 3 akademisyen, dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi.

Bu sırada gözaltına alınan akademisyenlerin meslektaşları ve öğrencileri Adliye önünde toplandı. Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Fatma Gök, “Bugün barış isteyen akademisyenler olarak Çağlayan Adliyesindeyiz çünkü; arkadaşlarımız, kendilerini fikirle ifade ettikleri için emniyetteler şu anda. Söylediklerinin biz de arkasındayız ve barış isteyen, ‘Çocuklar ölmesin, ülkemizde barış içinde yaşayalım’ diyen arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmalarını istiyoruz.” dedi. 

Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, “Burada barış ve ifade özgürlüğü taleplerinin bedelini ödeyen arkadaşları desteklemek için bulunuyoruz. Onların işlediği ‘suçun’ biz de arkasındayız” diye konuştu.