Berkin Elvan anmasına katılan Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse hakkında “Başbakana hakaret” iddiasıyla açılan davada 11 ay 20 gün hapis cezası verildi, ceza ertelendi. Elifhan Köse “Berkin Elvan anmasına katıldığım için pişman değilim” derken Eğitim Sen de kararı tanımadığını açıkladı.

Beyza Kural’ın bianet’teki haberine göre; Berkin Elvan için yapılan anmada slogan attıkları gerekçesiyle "Başbakan'a hakaret" iddiasıyla yargılanan, aralarında Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse'nin de olduğu üç kişinin yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Karaman 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada sanıklar yargılamaya neden olan sloganı attıkları iddialarını reddederek beraatlarını talep etti.

Elifhan Köse hakkında "Hırsız Tayyip Erdoğan" sloganı attığı iddiasıyla Türk Ceza Kanunu 125/1 maddesi gereğince “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası, diğer sanıklar hakkında ise adli para cezası verildi. Elifhan Köse’nin avukatları hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı kararı temyize götürecek.

KÖSE: SUÇ İŞLEDİĞİME İNANMIYORUM    

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse kararın açıklanmasının ardından bianet’e konuştu. Berkin Elvan'ın hayatını kaybettiği 12 Mart 2014'te Karaman'da gerçekleşen anmaya katıldığına pişman olmadığını söyledi.

“Berkin Elvan anmasına katıldığım için pişman değilim. Orada canını yitiren ailenin yanında olmanın tek yolu buydu. İstanbul’a gitme şansım yoktu, akdemisyen kimliğimin dışında, vicdanlı bir insan olarak bunu yapabilirdim. Sendika (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) ile yapılan açıklamaya katıldım.

“Sloganı atmadım. Ceza verilse de suç işlediğime inanmıyorum. Pişman olmuşluğumuz yok. Berkin Elvan anmasına giden herkes ne yaptığının, neyi göze aldığının farkındaydı. Bunda bir değişiklik olmadı.”

SAVUNMA OLMADAN ESASA DAİR KARAR AÇIKLANDI   

Elifhan Köse’nin avukatlarından Genco Yıldırım davada hukuksuzluklar olduğuna dikkat çekti.

“İlk celse usule ilişkindi. 17-25 aralık soruşturmalarında olduğu gibi yasak delile dayalı soruşturma yapılarak iddianame hazırlandı. Bu iddianamenin kabul edilmesinin hukuksuz olduğu iddiamız vardı. Bu itirazlarımız karar bağlanmadı. Hakim, geçen celseyi bu itirazları değerlendirmek için bitirmişti. Bu celsede itirazlara değinilmedi.

“Biz usule ilişkin savunmamızı verdik. Hakimin esasa dair kararı açıklaması üzerine esasa ilişkin savunma yapmayı talep ettik. Hakim bunu kabul etmedi, 'Karar verdim’ diyerek bize söz hakkı vermeden yerel mahkeme düzeyinde yargılamayı bitirdi.”

Yıldırım, diğer iki sanığın hükmün geri bırakılması talebi olduğunu ancak kendilerinin böyle bir talebi olmadığını bu nedenle kararı temyize taşıyacaklarını söyledi.

EĞİTİM SEN: KARARI TANIMIYORUZ     

Duruşmayı izleyen Elifhan Köse'nin üyesi bulunduğu Eğitim Genel Başkanı Kamuran Karaca, Genel Örgütlenme ve Yükseöğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak ve çok sayıda üye de mahkeme heyetinin kararını protesto etti.

Eğitim Sen kararı tanımadıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

"Hukuku, uluslararası sözleşmeleri, yargı içtihatlarını yok sayan bu kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceğimiz bilinmelidir. Hukuksuz ve siyasi gerekçelerle verilen kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Üyemiz Elifhan Köse yalnız değildir!