AKP’ye yakınlığıyla bilinen Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna organize edilen ‘Ak Aleviler’in iftar yemeği dün yapıldı. Alevi Örgütlerinin tepkileri ise sürüyor...

 

HÜKÜMETİN ‘AK ALEVİ’ YARATMA PROJESİ DEVAM EDİYOR

Hükümetin “AK alevi” yaratma projesi dün gece yapılan “iftar” yemeği ile bir kez daha gündeme geldi. İftarı organize eden ve katılan Alevi örgütlerinin adlarının açıklanmaması nedeniyle günlerdir eleştiri konusu olan iftar yemeğinde, “örgütlerin” adı yine saklı tutuldu: “337 farklı dernek temsilcisi” denildi.

 

Ancak organizasyonun başını Türkiye’nin sayılı zenginlerinden ve Erdem Holding Başkanı Zeynel Abidin Erdem gibilerin çektiği biliniyor. Zeynel Abidin Erdem, gençliğinde Ülkücü-MHP’li olan, daha sonra Adalet Partisi Gençlik Kolları başkanlığı yürüten bir isim. Zeynel Abidin Erdem, 12 Eylül darbesi sonrasında darbecilerin kurduğu, derin devletin ve ordunun desteklediği MDP'de görev aldı, İstanbul İl Başkanlığı yaptı. Daha sonraki yıllarda Turgut Özal’a yakın durdu. Anadolu Aleviliği, Bektaşilik ve Kızılbaşlık ile hiçbir ilgisi olmayan Erdem’in ailesi Osmanlı zamanında bile devlete yakın ve ayrıcalık sahibi olmasıyla biliniyor. Mardin Savurlu aile bu ayrıcalığı seyyid (Hz. Muhammedin soyundan) olduğu iddiasıyla sağlamış. Anadolu’da Alevilerin hem Osmanlı, hem cumhuriyet döneminde yaşadığı katliamlara, ayrımcılıklara, asimilasyon politikalarına karşı ilgisiz kalan Zeynel Abidin Erdem ve ailesi aksine devlete yakın olmuş, devletin her türlü politikasını desteklemişler. O nedenle bu sözde ‘Alevi iftarı’nın da altından çıkmaları büyük bir sürpriz değil.

 

Polat Renaissance’da gerçekleştirilen iftarda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkiye'de yaşayanların inançları ve etnik kimlikleri ne olursa olsun, bu ülkenin asli vatandaşları olduğunu söyledi. Gül, 'Ramazan da bizim muharrem de bizim' dedi.

 

Geçmişte yaşananların bir gün unutulacağını ve gelecek nesillerin daha iyi bir gelecekte yaşayacağını söyleyen Gül, "Sonunda acılar çekildikten sonra doğrular öğrenilir. Bugün bu iftar ile bu bilincin, bu şuurun olduğunu gösteriyoruz; bugün burada Türkiye'nin zenginliğini görüyoruz. Ülkemize sahip çıkıyoruz. Birbirimizi sevdiğimizi görüyoruz. Türkiye'nin her tarafından herkes bir araya gelmeye çalışsın. Birbirimizi tanımadıkça arkadan hikayeler üretiriz. Çok şükür Türkiye'de bu yönde mesafeler almış durumdayız. Çevremize baktığımızda ne büyük acıların çekildiğini görüyoruz. Sıkıntılarımız var tabi. Bu sıkıntıları aşabilecek gücümüz var. Önümüzdeki yıllar çok daha parlak olacaktır. Geçmişimize baktığımızda nelerle uğraşmışız diyeceğiz. Biz birçok kritik eşikleri aşmış bir ülkeyiz. Bu toplantıyı organize edenlere çok teşekkür ediyorum. Hepimiz düşüncemiz, inançlarımız ne olursa olsun bu ülkenin asli vatandaşlarıyız" şeklinde konuştu.

 

ALEVİ ÖRGÜTLERİNİN TEPKİLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan Alevi örgütlerinin iftar yemeğine dair eleştirileri devam ediyor. Alevi örgütleri organizasyona dair "Söz konusu iftar yemeği, Alevi dünyasında birçok soru işaretleri doğurmuş, hükümetin “AK Aleviler yaratma” operasyonlarına devleti temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamının da dâhil olduğuna dair düşüncemizi pekiştirmiştir" diyerek tepki gösteriyor ve iftar yemeğinin çağrısında belirtilen Alevi derneklerinin ne olduğunun da açıklanmasını istiyorlar.

 

"BU ALEVİ ASİMİLASYONUDUR"

Alevi Bektaşi Federasyonu yazılı bir açıklama yayınlayarak tepkilerini dile getirdi. Düzenlenen iftar yemeği ile hiçbir ilgilerinin olmadığını ve onaylamadıklarını ifade eden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel’in açıklaması şöyle;

 

“Kamuoyunda oluşturulmak istenen kafa karışıklığını önlemek adına şu bilgilendirmeyi gerekli görmekteyiz: 2002 yılında kurulan Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye’nin en büyük Alevi örgütlenmesidir. 63 şubeli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 98 şubeli Alevi Kültür Dernekleri’nin de aralarında bulunduğu toplam 31 derneğin üst çatı örgütü olan Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevilerin haklarının elde edilmesine dönük olarak verdiği mücadelesiyle Alevi toplumu tarafından bilinmekte ve temsilci görülmektedir.

 

İftar yemeği Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu isimli oluşturulmuş “kurum” tarafından verilmektedir. Söz konusu federasyon, Alevi açılımının bir parçası olarak AKP’nin kendisine yapay muhatap yaratma düşüncesinin sonucu kurdurulmuştur. AKP, arka bahçe yaratarak kurdurduğu naylon dernekleriyle, AKP Alevileriyle, verdiğimiz mücadeleyi kırmak istemiştir. Nitekim federasyonun kurucusu da AKP Gaziantep İl Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Hortoğlu’dur. Söz konusu federasyonun web sitesinde, federasyon yönetimiyle ilgili hiçbir bilginin yer almaması da göstermektedir ki, Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu, ilişkileri gizli, gizemli, konumunu saklayan naylon bir kuruluştur. AKP ve cemaatin teşvikleriyle kurdurulan bu dernek ve federasyonların ömrü, AKP iktidarı kadardır. Oysa uzun yıllardır mücadele veren Alevi Bektaşi Federasyonu ve bağlı dernekleri, Aleviler var oldukça ayakta kalacaktır.”

 

İftar yemeğinin esasına ilişkin de itirazları olduğunu belirten Özel ayrıca;

“Bizler, herkesin dini inançlarına ve felsefi düşüncelerine saygılı insanlarız. Aynı saygıyı da kendimize bekliyoruz. Alevi inancında iftar değil, mütevazı oruç açma vardır. Lüks otellerde şatafatlı yerlerde, iftar olmaz, inançlar siyasete alet edilmez. “Bak ben oruçluyum” denilerek, propagandası yapılmaz. Baskılara rağmen yok edilemeyen Alevilik, sinsi oyunlarla asimile edilmek, özünden koparılmak istenmekte, Aleviliğin içine iftar geleneği sokulmak istenmektedir. Ancak, bu çabaların beyhude olduğunu “en iyi ilaç” olan zaman gösterecektir” açıklamalarında bulundu.

 

Deniz Güneş / Demokrat Haber İstanbul