DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Celal Talabani ile görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Kürt Ulusal Konferansı için de önemli mesafe kat edildi diyebiliriz" dedi.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştü. Talabani’nin Dukan Gölü yakınındaki özel konutunda yapılan görüşmede YNK’nin Ankara temsilcisi Behroz Galali de hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıdan sonra DTK ve BDP heyeti Suriye'deki 3 Kürt partisinin temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kürtler arası birlik konusunun ele alındığı bu görüşmede de Suriye ve Türkiye'deki Kürtler arasında birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığı öğrenildi.

Aktarılan bilgiye göre Talabani de Kürt sorununun barışçıl, siyasal çözümü noktasında ısrarcı olunması gerektiğini ifade etti. Talabani ile yapılan görüşmede Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki çeşitli Kürt grupların, Kürtlerin birliği ve ortak tavır alması için yapmayı planladığı Kürt Konferansı da gündeme geldi.

DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk konunun Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ile yapılan görüşmede de gündeme geldiğini ve net karar çıktığını belirterek, “Talabani de konferansın gerekli olduğunu söylüyor” dedi. Tuğluk konferansın çok uzatmadan Ocak veya Şubat ayında yapılabileceğini söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan DTK Eş Başkanı Türk, Kürt halkına dönük bir konsept çerçevesinde son dönemlerde gerçekleşen baskılara karşı ortak bir tavrın oluşması anlamında görüşmelerin çok olumlu olduğunu dile getirdi.

‘ATEŞKES DEMEKLE OLMUYOR’

Görüşmeyle ilgili bilgi veren DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Ulusal Konferansın yapılması için önemli mesafenin kat edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Talabani ile görüşmemiz çok olumlu geçti. Kapsamlı bir tartışma yaptık. Ortadoğu'da önemli gelişmeler ve değişimlerin olduğu süreçte Kürtler de bu konuda çözüm için yol haritasını ortaya koymak için büyük bir ciddiyetle çalışacaklardır. Önümüzdeki süreçte bütün kesimlerle görüşüp görüşlerini aldıktan sonra, ‘yol haritası’ çalışması içinde olacağız. Nasıl bir çalışma yapılmalı, istikrarın sağlanması konusunda neler yapılabilir bunu ele aldık. Biz neler yapabiliriz bu yol haritası için. Kürtler bu konuda ortak aklı nasıl oluşturur. Projeler konusunda ortaklaşmayı gördük. Ateşkes demekle olmuyor. Hükümetin bu noktada atacağı adımlar önemli. Çıkmaz yolun önünü temizlemeye yönelik bize düşen sorumluluklar da var. 'Yol temizliği' diye adlandırılan süreç başarılı bir şekilde tamamlanmalı. Biz bu sürecin olgunlaşması konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz. Ancak hükümet de jestler yapmalı... “

Talabani de 'süreç hassas, bu süreçte ortak akıl ortaya çıkarılmalı. Sıkıntıların aşılması, sorunların çözülmesi sürecinde herkes kendi cephesinde katkı sunmalı. Çözüm barışçıl yollardan olmalı. Barışçıl yolun geliştirilmesi konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Çözüm barıştan geçer' dedi."

Gazetecilerin, Türkiye'de son dönemlerde Kürtlere ve partilerine yönelik baskıların nedenine ilişkin sordukları soruyu cevaplandıran BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, şunları belirtti: "Bu, Kürt halkına dönük inkar ve imha politikasının bir devamıdır. Kürt halkı mücadelesinde kararlıdır. Biz de BDP olarak bu mücadelede kararlıyız ve mücadelemize devam edeceğiz."

"TALABANİ ÇATIŞMANIN ZARAR VERECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Demirtaş, görüşmenin çok sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini ve görüşmenin uzun sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Birkaç saat süren görüşme gayet verimli geçti. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Talabani, özellikle anayasa sürecini merak ediyordu. Kendisinden Ortadoğu’daki gelişmeler hakkında fikrini aldık. Sayın Talabani, Türkiye’deki Kürt sorununun çözümünde artık şiddet ve çatışmanın devre dışı bırakılarak müzakere ve diyalogun devreye girmesi gerektiğini söyledi. Şiddet ve çatışmaların kimseye yarar getirmediğini ve can kayıplarına yol açtığını söyledi. Ve tek çözümün de siyasi çözüm olduğunu vurguladı. Bu konuda çabalarının olduğunu ve bu çabalarının da devam edeceğini ifade etti."

Talabani’nin, Türk hükümetinin sorunun çözümü konusunda projesinin ne olduğunu ve anayasa çalışmaları sırasında bu sorunun çözümü için Kürtlere ne gibi haklar verileceği konusunda açıklama yapması gerektiğini söylediğini ileri süren Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetin demokratikleşme çabalarının ne olduğunu öğrenmek istediklerini ifade etti. Sayın Talabani de çatışmaların biran önce durmasını istiyor. Ancak silahların susturulmasının sadece kendisi veya başkasının gayreti ile olamayacağını bu konuda PKK ve Öcalan’nın da görüşlerinin ve çabalarının önemli olduğunu vurguladı. Sayın Talabani her şeye rağmen bu sorunun çözümünde kendisine görev düşmesi halinde katkı sunabileceğini söyledi."

Demirtaş, bu gece İstanbul aktarmalı uçakla Diyarbakır’a döneceklerini sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından Hewlêr'e hareket eden BDP ve DTK eş başkanları KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile görüştü. (AJANSLAR)