Uluslararası Af Örgütü, Macar polisinin Salı günü Sırbistan sınırında mültecilere müdahalesi sırasında dördü çocuk en az dokuz kişiyi ailelerinden ayırdığını bildirdi.

Örgüt biber spreyi ile müdahalede bulunan polisin paniğe neden olduğunu, biri başından olmak üzere 7 çocuğun yaralandığını, bir çocuğun ise kör olduğunu açıkladı.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre Macaristan-Sırbistan sınırındaki Af Örgütü yetkilisi Tirana Hassan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aileler umutsuzca çocuklarına kavuşmayı bekliyor. Travmatik yolculuğu ve sınır tellerindeki polisin müdahalesini yaşayan çocuklar şimdi de ailelerinden ayrılar, güvende hissetmiyorlar. Macar yetkililer bir an önce bu çocukları ailelerine teslim etmeli."

Hassan, çocukların sınıra yakın bir kontrol merkezine götürülmüş olabileceğini kaydetti.

Af Örgütü'ne konuşan 8 yaşındaki bir çocuğun babası, "Oğlumun elini tutuyordum, onu alıp götürdüler. Götürdüklerinden beri ayrıyız" dedi.

Örgüt yetkilileri ise iki kişinin de 6 ve 8 yaşlarında iki çocuğu aradıklarını kaydetti, görgü tanıklarının Macar polisini bir anne ve çocuğunu uzaklaştırırken gördüklerini belirtti.

Macar ve Sırp yetkililerin, çatışmalarda en az iki mültecinin de yaralandığını söyledikleri kaydedildi.

Macaristan hükümeti ise 20 polisin yaralandığını açıkladı.

Macar yetkililer çatışmanın ardından 29 mültecinin gözaltına alındığını ve içlerinden birinin "terörist olduğunun belirlendiğini" söyledi.

BM: KABUL EDİLEMEZ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Macar polisinin mültecileri sınırdan uzaklaştırmak için gözyaşartıcı gaz ve basınçlı su kullanmasının kendisini şoke ettiğini söyledi.

Genel Sekreter, mültecilere bu tür bir muamelenin "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Sınırlarını kapatan Macaristan'da yeni yürürlüğe giren yasaya göre göçmenlerin geçişi veya dikenli tel örgülere zarar verilmesi yasadışı sayılıyor.

Macaristan ülkeye girişi ve dikenli tellere zarar verilmesini yasadışı hale getirdikten sonra Sırbistan sınırını tamamen kapatmıştı.

Şu ana dek 200 bin kişinin AB'nin Schengen Bölgesi'ne girmek için Macaristan'a giriş yaptığı belirtiliyor. (BBC Türkçe)