İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2006'da tutuklanan ve Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne konulan Erdener Demirel, 2010 yılında attığı sloganlar nedeniyle 3 ay süreyle haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma, daha sonra attığı sloganlar nedeniyle de 3 ay süreyle ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma disiplin cezalarına çarptırıldı. Demirel'in eşi Selin Demirel, yılbaşı nedeniyle cezaevine giderek, açık görüş yapmak istedi ancak eşinin iki ayrı disiplin cezası olduğu için yapamadı.

Selin Demirel, Adalet Bakanlığı'nın Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilebilmeleri Hakkında Yönetmeliği'nin, disiplin cezası alanların açık görüşten yararlanamayacaklarını öngören hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin ilgili hükmünün yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Dava konusu yönetmeliğin dayanağı 5275 sayılı Kanun'un 83. maddesinin son fıkrasında, Adalet Bakanlığı'na, açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılacak görüşlerin koşul ve süreleri hakkında düzenleme yapma yetkisi verildiği belirtilen kararda, "Yasa koyucu tarafından davalı Bakanlığa yalnızca görüşme saat ve yerleri, konuşma dili, ziyaretçi sayısı gibi şartlar ile görüşme sürelerini belirleme yetkisi verildiği söz konusu yetkinin açık ya da kapalı görüş yasağı koyma konusunda herhangi bir düzenleme yapma yetkisini içermediği sonucuna ulaşılmaktadır" denildi.

Daire'nin kararında, ilgili Tüzük'te de kurumların yapısı dikkate alınarak ziyarete ilişkin düzenleme yapılmasının öngörüldüğü, Adalet Bakanlığı'na tanınan düzenleme yetkisinin ceza infaz kurumunun yapısına yönelik koşulları belirlemeyle sınırlı tutulduğunun anlaşıldığı vurgulandı.

YÜZLERCE TUTUKLU AÇIK GÖRÜŞ YAPAMIYOR
F Tipi cezaevlerinde disiplin soruşturması adı altında yüzlerce siyasi tutuklu hakkında soruşturma açılıyor ve çoğunlukla tutukl aleyhinde sonuçlanıyor. Bu nedenle tutukluların iletişim, görüş, iç sohbet haklaları da dahil bir dizi hakkı gasp ediliyor. (ETHA)