28 Şubat Soruşturması kapsamında, bazı emekli askerlerin ifadelerine başvurulmak üzere Ankara Adliyesi'ne getirileceği belirtildi.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ergin Celasin'in adliyeye getirildiği, Ankara, İstanbul ve İzmir'den getirilecek emekli asker sayısının 7 olduğu öğrenildi.

Soruşturma kapsamında dün tutuklama kararıyla mahkemeye sevk edilen 7 emekli askerden 4'ü tutuklanmıştı. Önceki gün de 4 emekli asker tutuklanmıştı.

Son tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamındaki tutuklu sayısı 69'a yükseldi.

CELASİN MGK SEKRETERLİĞİ YAPTI

Emekli Orgeneral Ergin Celasin, 1997 yılında orgeneralliğe yükselerek Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne, 25 Ağustos 1999 tarihinden itibaren de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı.

Celasin, 30 Ağustos 2001 tarihinde emekliye ayrılmıştı.

NEDEN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında son dalgalar, Batı Çalışma Grubu (BÇG) toplantılarına emekli Orgeneral Çevik Bir ile katılan komutanları vurdu.

28 Şubat soruşturmasında iddianame beklenirken soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, Genelkurmay'dan, Çevik Bir başkanlığında yapılan toplantıya ait tutanakları istedi.

Genelkurmay ve TBMM komisyonu tarafından gönderilen belgelerle, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları belgeleri ve YÖK'teki aramalarda ele geçirilen belgeler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, ard arda yeni gözaltılar yaşandı.

ISLAK İMZA

Savcı Bilgili'nin, emekli generallere, Çevik Bir başkanlığında Genelkurmay'da yaptıkları toplantı tutanaklarını ve ıslak imzalarını göstererek, alınan kararları tek tek soru olarak yönelttiği öğrenildi. Bilgili'nin, "BÇG toplantısında, 'Sıkıyönetim ilan edelim, muhtıra yayınlayalım, hükümeti devirelim, yeni hükümetle ilgili eylem planı yapalım, kriz masası kuralım, halkı yanımıza değil önümüze alalım' şeklinde kararları alma nedeniniz nedir?" diye sorduğu belirtildi.

Emekli askerlerin ise cevap olarak, "toplantıyı hatırladıklarını fakat içeriğini hatırlamadıkları"nı söylediği öğrenildi.