Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Garzan Mezarlığı’ndaki 267 PKK’linin cenazesi mezarlardan çıkarıldı. Ailelere cenazelerin neden mezarlardan çıkarıldığına ilişkin bilgi verilmedi. Cenazelerin, İstanbul Adli Tıp kurumu’na götürüldüğü iddia ediliyor.

HDP Van Milletvekili Adem Geveri mezarların açılarak cenazelerin çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Geveri, mezarların açılmasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Önergede Bitlis’in Tatvan ilçesi Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan 'Garzan Şehitliğine' defnedilmiş 267 cenazenin ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası gerçekleşen operasyonla mezarlıktan çıkarılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği belirtildi.

Geveri toplumun cumhuriyet tarihi boyunca çok iktidar gördüğünü ancak bu iktidarların hiçbirinin mevcut iktidar kadar mezarlık yıktırmadığını ve cenazeleri mezarlardan çıkarmadığını belirtti.  

Geveri’nin Başbakan Binali Yıldırımın cevaplamasını istediği sorular şöyle:

1.      Garzan mezarlığındaki cenazelerin mezarlardan çıkarılma gerekçesi nedir?

2.      Mezardan çıkarılan cansız bedenler üzerinden hangi siyasi ya da adli faaliyet yürütülmektedir?

3.      Garzan mezarlığındaki bazı cenazeler defin ruhsatı ile defnedilmiş olmalarına rağmen mezarlarından çıkarılmıştır. Bu uygulama hangi yasa ve yönetmelik doğrultusunda gerçekleştirilmektedir?

4.      Defin ruhsatı ile defnedilmiş cenazelerin mezarlarından çıkarılmasının kişinin hatırasına hakaret suçu teşkil ettiği bilinmesine rağmen söz konusu uygulamada bazı kişi ve kurumlara istisna mı tanınmıştır?

5.      Cenazeleri mezardan çıkarma emri verenler ve bu emri uygulayanlar hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Yok ise böyle bir soruşturma açılacak mıdır?

6.      Cenazeler ne zaman ailelerine teslim edilecektir?

NE OLMUŞTU?

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Garzan Mezarlığı’ndaki 267 PKK’linin cenazesi sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından mezarlardan çıkarıldı. Ailelere cenazelerin neden mezarlardan çıkarıldığına ilişkin bilgi verilmedi. Cenazelerin, İstanbul Adli Tıp kurumu’na götürüldüğü iddia edildi.

İHD, savcılığın ailenin başvurusundan sonra konuya ilişkin gizlilik kararı aldığını duyurdu.

Kaynak: Demokrat Haber