Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis üyesi 14 kişi, 12 Eylül'den beri, Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması, anadilde savunma hakkı ve anadilde eğitim önündeki engellerin kaldırılması talepleri ile cezaevlerinde sürdürülen süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine destek amacıyla 'süresiz-dönüşümsüz' açlık grevine başladı.

Başlatılan açlık grevine ilişkin olarak TUHAD-DER Diyarbakır Şubesi de DTK'nin bulunduğu Konukevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DTK Daimi Meclis üyesi Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP eski Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, DTK Daimi Meclis üyeleri ile çok sayıda tutuklu yakını ve yurttaş katıldı.

TUTUKLU AÇLIK GREVCİSİNİN ANNESİ: TALEPLERE KARŞILIK VERİLMEZSE BİZ DE ÖLÜM ORUCUNA GİRECEĞİZ

Açıklamada konuşan Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 57 gündür başlatılan açlık grevlerinin 2 temel talebinin olduğunu belirterek, bu taleplerin milyonların talebi olduğunu kaydetti.

Oğlu cezaevinde açlık grevinde olan Hanife Akpolat ise, bütün annelerin adına konuştuğunu belirterek, "Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Biz cezaevlerinde ölü çıkmasını istemiyoruz. Biz Başbakanın malını, mülkünü bir şeyini istemiyoruz. Temel haklarımızı istiyoruz. Çocuklarımızın taleplerine karşılık verilmezse biz anneler de ölüm orucuna gireceğiz" dedi.

AKIN BİRDAL: BİR HALKIN ANADİLİ YARGILANAMAZ

Akpolat'ın ardından konuşan BDP eski Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da, "Amed'den Ankara'ya oradan da dünyaya bu çığlığı duyuracağız. BDP'nin ve DTK'nin verdiği barış umudu heba edilmiştir. Bu insanlar temel hakları için direnişe geçmiştir. Bir halkın anadili yargılanamaz, bir halk önder gördüğü Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istiyor. Nedir bu inatlaşma?" dedi.

Konukevi önünde yapılan açıklamaya katılanlar daha sonra oturma eylemine geçti. DTK Daimi Meclis üyesi 14 kişi DTK'nin binasında süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. (yuksekovahaber)