Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Gençlik Meclisi, katledilişinin 9. yıldönümünde Uğur Kaymaz’ı İstiklal Caddesi Mis Sokakta düzenlenen bir eylemle andı.

Uğur Kaymaz’ın katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmasına ilişkin hiçbir gelişme yaşanmadığını hatırlatan Gençlik Meclisi üyeleri, Diyarbakır'da nutuk atan Başbakan Erdoğan’a, “Vaktiniz dar. Biz gençler, Uğur’un ve bu coğrafyada katledilen yüzlerce çocuğunun katillerinin kim olduğunu biliyoruz ve bu katillerden hesap soracağız” çağrısı da yapıldı.

Devlet güçlerince öldürülen Kürt çocuklarının fotoğraflarının yer aldığı eylemde, “12 yaş,13 kurşun hesabını soracağız” pankartı açıldı ve HDK İstanbul Gençlik Meclisi adına açıklamayı Alican Elagöz okudu.

"BUGÜN 21 KASIM…GÜNLERDEN UĞUR KAYMAZ…"

“Bugün 21 Kasım… Günlerden Uğur Kaymaz” diyen Elagöz, bundan tam 9 sene önce Uğur’un babasıyla birlikte Mardin Kızıltepe’de bulunan evinin önünde katledildiğini hatırlattı. Elagöz, “Uğur henüz 12 yaşındaydı, 13 kurşunla öldürüldüğünde” dedi.

Uğur’un öldürülmesinin ardından başlayan hukuk sürecini iktidarın ve yargının bu cinayette bulunduğu tarafından gözler önüne serdiğini belirten Elagöz, aradan 9 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmasına ilişkin hiçbir gelişme olmadığı gibi, etkin bir soruşturmanın yürütülmediğine dikkat çekti.

"VAKTİNİZ DAR!"

Uğur Kaymaz’ın katledilmesinin ne ilk ne de son olduğunu hatırlatan Elagöz “Çocukların düşlerinden korkan bir devletti onun katili. Kızıltepe’deki 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ı 13 kurşunla katleden de Roboski’nin çocuklarını bombalayarak öldüren de aynı devletti. Aynı devlet,1915’te Ermeni çocuklarını bir kısmını katledip büyük bir kısmını ise yetimhanelere göndermiş; 6-7 Eylül’de çocuklar linç ettirmiş; Laz,Çerkes ve birlikte yaşanılan haklara asimilasyonu dayatmış.2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yakılarak öldürülenler arasında gene çocuklar vardı” diye konuştu.

Kaymaz’ın davasının şu anda AİHM’de olduğunu hatırlatan Elagöz, AKP İktidarı döneminde gerçekleştirilen tüm katliamların hesabı sorulmadan, yargılama sürecinde gerçek katiller yargılanmadan, Roboski’ye ‘Vur emri’ verenlerin , Uğur’un bedenini 13 Kurşunla paramparça edenler halkın adaleti ile sınanmadan gerçek bir barıştan söz edilemeyeceğini söyledi.

Elagöz Başbakan Erdoğan’a da seslendi: “ Diyarbakır’da, Kürdistan’ın başkentinde adeta barış elçiliğine soyuna Başbakan Erdoğan’ı uyarıyoruz. Halk hesap vermeniz için vaktiniz dar.”(ANF, Fotoğraf: Twitter-HDP Medya)