16 Nisan'da yapılan anayasa değişiklikleriyle ilgili bölgeden çıkan sonuçlar incelendiğinde "Hayır" önde olmasına karşın, "Evet" kampının oylarını artırdığı anlaşılıyor. Ancak oranlara değil, seçmen sayılarına bakıldığında ise 12 ilde bölge halkının üçte birinin sandığa gitmediği görülüyor.

Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Siirt, Muş, Tunceli'de 2 milyon 929 bin 388 seçmen oy kullandı. 1 milyon 082 bin 136 seçmen ise sandığa gitmedi. Böylece, bu bölgede referanduma katılım oranı yüzde 73 ile Türkiye ortalamasının (yüzde 85) da altında kaldı.

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'inhaberine göre sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Diyarbakır'ın Sur ve Silvan, Hakkari'nin Yüksekova, Mardin'in Nusaybin, Şırnak'ın Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ile Muş'un Varto ilçelerinde de oy kullanmayan seçmen sayısı yaklaşık 392 bin.

Diyarbakır'da birçok kişi, "Hayır" oyu kullanan Kürtlerin anayasa değişikliği için değil, bölgede son iki yıldır uygulanan 'güvenlik' politikalarına karşı hükümete bir cevap vermek ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yanında durduklarını göstermek adına tercihlerinin bu yönde olduğunu söylüyor.

Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova gibi yerlerde "Hayır" oylarının yüksek çıkmasının da bunun kanıtı olarak gösteriliyor.

"Hayır"ın düşen oranlarını kendi aralarında tartışan HDP'li seçmenler buna neden olarak ise partinin eşit olmayan koşullarda ve baskı altında kampanya yürütmesini, sokağa çıkma yasağının uygulandığı yerlerde birçok seçmenin oy kullanamamasını ve kırsal bölgelerde korucu baskısını gösteriyor.

HİLE İLE 'EVET' OYLARI ARTTI

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülşen Özer de bölgede kırsal kesimde korucuların ve muhtarların baskı yaptığını ifade ediyor: "Güvenlik güçleri ve OHAL koşullarında seçmen baskı altındaydı. Bölgede HDP'li çok sayıda seçmen sandığa gidemedi. Kırsal alanda blok oylar kullanılmış, mühürsüz oyların çoğunun bölgede kullanıldığı ileri sürülüyor. Bu yüzden 'Evet' oyları artmış gibi değerlendiriliyor. Asker, korucu, polis, Suriyeli gibi kesimler 'Evet' oyu verdi bölgede".

Özer'in iddiası, Kürtlerin "Evet"i desteklemediği, aksine bölgede hileyle "Evet" oylarının yüksek çıkartıldığı yönünde.

Seçimde 'Hayır' oyu kullandığını söyleyen Diclekent'teki bir kafe sahibi, oy kullandığı pusulanın mühürsüz olduğunu söylüyor: "Mühürsüz olduğunu fark ettim ama önceki seçimlerde pusulalarda mühür var mıydı yok muydu, hatırlayamadığım için sesimi çıkarmadım."