Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, sanıklardan 4'ünün asli kusurlu, 3'ünün tali kusurlu olduğu, diğer sanıklara kusur atfedilemeyeceği belirtildi. 

Mahkeme, tutuklu sanıkları tahliye etti.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı ve Cem Yıllar ile 5 tutuksuz sanık katıldı.

Bilirkişi raporunda, şantiye sosyal tesisleri olarak tanımlanan işçi koğuşu ve yemekhanelerinin olduğu yerde meydana gelen yangının, "iş kazası" olduğu belirtildi.

Kaldem İnşaat Şirketi'nin sorumlu olduğu şantiyedeki yangının elektrik kontağından çıktığı kaydedilen raporda, işçi koğuşunda yatakhanedeki yatakların alev almasıyla başlayan yangının, yatakların koğuş giriş kapısına devrilerek çıkışı engellemesiyle büyüdüğü anlatıldı. Raporda, çadır içinde yangını söndürmek için yeterli yangın söndürücünün olmayışı üzerine brandanın yandığı ve içerisindeki işçilerin öldüğü kaydedildi.

Raporda, herhangi bir kasıt bulunmayan olayın yeterli önlem alınmamasından kaynaklanmış olabileceği görüşüne varıldığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Kazaya uğrayan işçilerin şirketin işçisi olması, çadırın malzeme temini, kurulması, elektrik vesaire alt yapısının şirket tarafından yapılması, yatakhane çadırındaki yangın önlemlerinin yetersizliği, yaklaşık 200 uyarıya rağmen uyarıların kapsam bakımından tam ve zamanında yerine getirilmemesi, kesilen para cezalarına rağmen yeterli önlemleri almamış olması nedeniyle Kaldem İnşaat Şirketi ve yetkilileri, birinci derecede asli kusurludur.

Kaldem Firması ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kaldem Firması kalıp kalfası Kadir Altun, elektrik teknikeri Şaban Bakırcı, olaydan birinci derecede kusurludur. Kaldem Firması iş sağlığı güvenliği sorumlusu Cem Yıllar, Miratek Firması iş sağlığı güvenliği sorumlusu Ömer Faruk Gülmez birinci dereceden tali kusurlu, TAPAS İnşaat iş sağlığı güvenliği sorumlusu Hikmet Tezcan ikinci dereceden tali kusurludur. Kaldem Firması'nın hakediş mühendisi Kaan Akarsu, demirci ustaları Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz ile Kayı Firması şantiye şefi Erdal Gümüş ve Marmarapark Geyrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş'yi temsilen Andreas Michael Hohlmann'a kusur atfedilemez."


Duruşmada, tanık olarak dinlenilen Bülent Canpolat, Drees-Sommer şirketinde mühendis olarak çalıştığını belirterek, görevlerinin. işgüvenliğiyle ilgili olumsuz bir durum gördükleri zaman raporlamak olduğunu anlattı.

Canpolat, "Marmarapark projesi bize göre örnek bir proje olduğundan bir eksiklik görmedik. Kayı firmasının iş sağlığı ve güvenliği raporlarından faydalanmadık. Kendi gördüklerimizi raporladık" dedi.

Sanıklar Abdullah ve Kadir Altun'un avukatı Seçkin Tay, bilirkişi raporunun özentisiz ve bilimsel dayanaktan uzak, dosya ile bağdaşmayacak şekilde oluştuğunu söyledi.

Bilirkişi ücreti düşük olduğu için öğretim üyelerinin dosyaya yeterli ilgiyi göstermediğini savunan Tay, yeni bilirkişi raporu alınmasını istedi.

Müşteki avukatları, raporu inceledikten sonra beyanda bulanacaklarını söyledi.

TUTUKLU SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme heyeti, yakalamalı sanık Mehmet Altun'un yakalanmasının beklenilmesine, yeni bilirkişi taleplerinin reddine, bir sonraki duruşmaya kadar eksikliklerin tamamlanması halinde mütalaa hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmetti.

Sanıkların üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, delil durumu, delillerin toplanmış olması ve tutukluluk süresini gözönüne alan mahkeme heyeti, sanıklar Cem Yıllar ile Şaban Bakırcı'nın oy birliğiyle, diğer sanıklar Kadir Altun ile Abdullah Altun'un ise oy çokluğu ile tahliyelerine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Mahkeme Başkanı Mevlüt Bayraktar, sanıklar Kadir Altun ile Abdullah Altun'un üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olguların bulunması, tutuklu kaldıkları süre göz önüne bulundurularak, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi görüşünde olduğundan tahliyelere yönelik çoğunluk görüşüne katılmadığına dair karşı oy yazısı yazdı.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 Mart'ta saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydediliyor.

Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, tutuklu sanıklar Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş ve Cem Yıllar, hakkında yakalama kararı bulunan Mehmet Altun, tutuksuz şüpheliler Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan ve Andreas Michael Hohlmann'ın, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. (Cumhuriyet)