Bebek sahibi olamayan eşler bu haklı isteklerine ulaşabilmek için büyük emek sarf etmek zorunda kalmaktadırlar. Bebeklik dönemlerinde oyuncak bebeklerle büyüyen kız çocukları büyüdüklerinde kendi çocuklarını kucağına alma hayali ile büyürler. Ne yazık ki her kız çocuğu bu hayaline kavuşamamaktadır. Bu hayallerine ulaşılamamaları büyük bir hayal kırıklığına neden olmakta ve büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

1978 yılında tüpleri tıkalı ya da hasarlı olan bayanlar üzerinde tüp bebek uygulaması yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu tedavi yöntemi ile birçok denemeye rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere büyük bir umut kapısı açılmıştır. Her geçen gün büyük bir gelişme gösteren tüp bebek tedavisi son yıllarda yöntemlerinin de geliştirilmesi ile büyük bir talep artışını sağlamıştır. Cinsiyet seçimi yöntemi daha önce bebek sahibi olmuş çiftelerden genç yaşta olanlarda yüzde yüz başarı sağlamaktadır.

Bebek sahibi olmak isteyen anne adayından ve baba adayından alınan yumurta ve spermlerin gelişmiş laboratuvar ortamlarında döllendirilmesi ve anne rahmine transfer edilmesi süreci tüp bebek tedavisi ismi ile anılmaktadır. Tüp bebek tedavisine geçilmeden önce çiftelerin acele etmemeleri, en az 1 yıl boyunca düzenli olarak korunma yöntemlerini uygulamadan haftada 2 kere ilişkiye girmeleri, buna rağmen bayanlarda hamilelik gerçekleştirilmezse tedaviye başlanması gerekmektedir. Bu süre 35 yaşın üzerinde olan bayanlarda 6 ay olabileceği 1 yıllık sürenin beklenmesine gerek olmadığı uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir.

Tüp bebek tedavinin merkezi konumunda olan hastanelerinde tedaviye başlamadan önce muayene için gelen eşlerin ayrıntılı muayenelerinin yapılarak sorunun tespiti ve tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadıkları değerlendirilmektedir. Çiftelerin tüp bebek tedavisine fiziki olarak uygun olduğu ancak psikolojik olarak uygun olmadıkları anlaşılırsa psikolojik olarak da hazır olmaları için psikolog yardımı hizmeti verilmektedir. Her yönüyle tedaviye hazır olan çiftler için kullanılması gereken ilaçların planlaması doktor tarafından yapılmaktadır. Doktorun kalitesi büyük oranda bu planlamada önem arz etmektedir. Çünkü hastaya uygulanacak ilaç dozları her hasta için iyi analiz edildikten sonra belirlenmesi gereken bir husustur. Bayanın adet başlangıcından itibaren 2 ya da 3 gün sonra başlanılan tüp bebek tedavileri çok daha başarılı olduğundan bu süre en uygun zaman olarak belirlenmiştir.

de tedavisine başlanılan anne adayının 12 gün boyunca yumurtalıklarının uyarılması ile çok sayıda yumurta elde etmeye çalışılmaktadır. Düzenli ve sürekli bir doktor kontrolü gerektiren tüp bebek tedavisinde özellikle ilk 12 gün çok önemlidir. Bu süre zarfında sürekli hastaneye gitmek anne adayına zor gelse de başarılı bir tedavi için bu gereklidir. Kullanılan ilaçların anne ve yumurtalar üzerindeki etkisinin analiz edilmesi için anne adayının hiçbir şekilde tedaviyi aksatmaması tavsiye edilmektedir. 12 gün boyunca toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında döllendirilir ve geliştirilir. Belli bir büyüklük ve olgunluğa erişmeleri sağlanır. Hastadan yumurta toplanması işlemi esnasında hastaya lokal anestezi uygulanmakla birlikte stresi yüksek olan hastalara gerek duyulması durumunda genel anestezi de uygulaması da yapılabilmektedir.

Tedavi başlarından itibaren anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler döllenme için laboratuvar ortamında birleştirildikten sonra elde edilen embriyoların gelişim sağlanır ve en kaliteli olanları seçilerek anne rahmine aktarılma işlemine geçilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürmekte ve işlem esnasında anne herhangi bir ağrı ya da acı duymamaktadır. Doktor tecrübesinin önemli olduğu diğer bir nokta da anneye aktarılan embriyoların seçimi işlemidir. En iyi seçimle en başarılı sonuç elde edileceğinden tüm embriyoların gelişimleri iyi takip edilmeli ve en kaliteli olan belirlenmelidir. Anne rahmine transfer işlemine kadar olan tedavilerin tamamına tüp bebek tedavisi ismi verilmektedir. Bu aşamadan itibaren anne adayının çok dikkatli olması gerekir. ilk dönemlerde hızlı hareket etme, ağır kaldırma, yükseklere uzanma, yerden bir şey alma, uzun süre ayakta kalma gibi durumlardan kaçınması gerekir.

Ülkelerde yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler ve ülkemizdeki yasal sınırlamalar nedeniyle bu konuda daha rahat imkanlar sunan Kıbrıs Tüp bebek tedavisi çok daha büyük gelişme göstermiş bir ülkedir. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi olarak faaliyet gösteren Doğuş Tüp Bebek Merkezi tedavi öncesi, tedavi süresi ve sonrasında çiftelerin konaklama, ulaşım gibi tüm ihtiyaçlarını düşünerek çeşitli çözümler sunmuştur. İster sadece cinsiyet seçimi tedavisi için isterse diğer tüm tedaviler için aradığınız her türlü bilgi sitesinde.