Saç dökülmesinin insanı kaygılandırır. Özellikle dış görünüm konusunda estetik kaygıları ve duyarlılıkları yüksek olan insanların saç dökülmesi nedeniyle yaşadıkları psikolojik kaygı ve üzüntü bu insanların yaşam kalitesini önemli derecede etkilemektedir.

Dış görünüm, her insan için az veya çok önemlidir. Saçlar insanda yüz ve genel görünümün oluşumunda önemli bir öğedir. Bu nedenle sağlıklı saçlar kişinin mutluluğunu ve öz güvenini artırır. Yapılan klinik araştırmaların sonuçları da bunu desteklemektedir.

Saç dökülmesi çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Saç dökülmesine neden olan bazı faktörlerin etkileri geçicidir, dolayısıyla bunların meydana getirdiği saç dökülmesi de geçici olur. Ancak kalıcı saç dökülmelerinin günümüz koşullarında bilinen yegâne tedavi yolu saç ekimidir.

Saç ekimi öncesi muayene

Saç ekimi öncesinde kişiler doktor tarafından bilgisayarlı görüntüleme teknikleriyle muayenesine edilerek hem ekim yapılacak alan ve hem de başın diğer alanları incelenir. Bu muayenede öncelikle kişiye saç ekimi yapılıp yapılamayacağı değerlendirilir. Saç ekimi yapılırsa nasıl bir sonuç alınacağı ortaya konur.

Saç ekiminde verici bölge (dönor bölge) olarak, eğer yeterince saç varsa, iki kulağın arasına uzanan ense bölgesi kullanılır.

Saç ekim tekniği

Saç ekiminde en yaygın kullanılan teknik FUE (Follicular unite extraction) tekniğidir. FUE yönteminde saçların alındığı sahada operasyon izi kalmaz. Bu yöntemde saç greftleri verici  alandan (ense bölgesi) mikromotor  teknolojisiyle tek tek alınarak ekimin yapılacağı alana implant edilir.

FUE yöntemiyle saç ekiminde operasyon iki aşamalıdır. Birinci aşama lokal anestezi altında saç köklerinin toplanmasından ibarettir ve yaklaşık üç saatte tamamlanır. İkinci aşama ise donör bölgeden (ense bölgesi) toplanan bu saç köklerinin saç ekimi yapılacak bölgeye yerleştirilmesidir.

İkinci amaçla öncelikle saç folliküllerinin yerleştirileceği kanallar hazırlanır. Bu işlem de lokal anastezi altında yapılır. Toplanan saç kökü adedince kanal hazırlanır. Bu işlem yapılırken yani kanal açılmasında kişinin saçının doğal yönü dikkate alınır ve kanalların açıları buna göre ayarlanır. Bu açılar ve dolayısıyla saçın doğal yönü kişiye göre değişir. Bu bakımdan ekim işlemi öncesi saç köklerinin yerleştirileceği kanalların hazırlanması doğal görünüm ve tedavinin başarısı için çok önemlidir.

1 cm karelik alana 40–60 greftin yerleştirilmesi saçlı bir görünüm elde etmek için yeterlidir.  Yine görüntü doğallığını sağlamak adına alın çizgisinin (ön saç çizgisi) girintili kısımları tekli saç kökleriyle oluşturulur. Tüm operasyon 6-8 saatlik bir çalışma ile tamamlanır.

Saç ekiminde başarılı bir sonucun alınabilmesi için hekim tecrübesi yanında tetkik ve operasyonlarda gerekli hassasiyet ve titizlik son derece önemlidir. Gerekli özenin gösterildiği temizlik ve hijyenin önemsendiği koşullarda tatminkar, gayet başarılı sonuçlar elde edilir.

Saç ekimi sonrası işlemler

Saçların alındığı verici (donör) bölgenin de pansumanı yapılır, bandajlanır ve bir gün sonra ise bandaj çıkarılır. Ancak, ödem oluşmaması için saç bandı takmak gerekir. Operasyon sonrası 3 gün saç yıkaması yapılmaz. Üç gün sonra saçlar yıkanabilir.

Saç ekiminin kesin sonuçları ne kadar sürede alınır?

Saç ekiminin etkileri ilk ay fark edilmez hatta birinci ayın sonunda saç ekimi yapılan alanda saç dökülmeleri görülebilir ve bu normal bir durumdur.  Saç ekiminin etkisi 3 ay sonra kendini gösterir. Ekim yapılan bölgedeki saçların tamamının çıkması doğal ve görünümün elde edilmesi ise 9–12 ay sonra gerçekleşir.

Kaynak : http://www.estehair.com