Hayatın her alanında olduğu gibi mutfakta da hızlı olmak zorundayız. Bakliyat yemekleri yapılacaksa saatler süren bir pişirme işlemi yapmak gerekecektir. Bu durum hem zaman hem de enerji kaybına neden olmaktadır. Bu noktada mutfakta kullanacağımız düdüklü tencereler, zamandan ve enerjiden tasarruf etmemizi sağlayacaktır. Çünkü düdüklü tencereler pişirme işlemini normal tencerelere göre çok daha kısa sürede yapar.

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri

Normal bir tencerede su ısıtıldığında suyun sıcaklığı maksimum 100 dereceye ulaşır. Su kaynayana kadar suyun sıcaklığı 100 derecede sabitlenir. Düdük tencereler farklı bir prensiple çalıştığından su kaynarken dışarıya buhar çıkmaz. Buharın çıkmaması suda ki basıncı arttırarak tenceredeki sıcaklığın 100 derecenin üzerine çıkmasını sağlar. 100 derecenin üzerinde pişen yiyeceklerde kaynama süresi kısaldığı için yiyecekler besin değerini kaybetmez. Düdüklü tencereler sayesinde hem yemeklerimizi kısa sürede pişirebiliriz hem de sağlık besinler yiyebiliriz.

Düdüklü Tencere Kullanımı

  • Düdüklü tencereler için en önemli noktalardan birisi pişirilecek malzemeyi tencerenin içerisine koyduktan sonra kapağının düzgünce kapatılmasıdır. Ocağa koyduğunuzda ilk birkaç dakika düdüklü tencerelerin düdüğünü dik konumda olmasına özen gösterilmelisiniz.
  • Düdüklü tencerenin içine koyduğunuz su kaynama noktasına geldikten sonra düdük kısmından ses gelmeye başlayacaktır. Sesi duyduktan sonra düdük kısmını indirmeniz gerekmektedir.
  • Düdük kısmı indirildikten sonra tencerenin içine koyduğunuz malzemenin pişme süresini göz önünde bulundurarak yemeğinizi birkaç dakika daha pişmeye bırakabilirsiniz.
  • Düdüklü tencereler içindeki buharın dışarı çıkmasına izin vermedikleri için ocağı kapattıktan sonra bir süre tencereye hiç dokunmamak gerekir.  Birkaç dakika sonra düdüklü tencerenizin düdük kısmını dik bir hale getirip tencere içindeki buharın çıkmasından sonra tencerenizin kapağını açıp yemeğinizi servis edebilirsiniz.

Düdüklü Tencereler ve Fiyatları

Düdüklü tencereler farklı çeşit ve fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Küçük düdüklü tencereler büyük düdüklü tencerelere göre daha uygun fiyatlıdır. Evidea’da birçok farklı markaya ait düdüklü tencereler mevcuttur. Et ve bakliyat yemeklerinin yapımı sırasında düdüklü tencereler size büyük fayda sağlayacaktır. Genellikle kaç kişilik yemek yaptığınızı göz önünde bulundurarak büyük ya da küçük düdüklü tencereler tercih edebilirsiniz.