Türkiye’de en çok rastlanılan hastalıklardan olan bel fıtığı hastaların tedavi konusunda en çok şikayet ettiği konulardandır. Marmara Ağrı Merkezi bel bölgesindeki eklem rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkan ağrıları gidermekte veen kısa ve en etkili tedavi yöntemi ile hastanın en kısa sürede sağlığına kavuşturmaktadır. Bel fıtığı tedavisi her hastada değişik yöntemleri gerektirmektedir.

Kesin tedavi yöntemi için Op.Dr.M.Levent DENİZ tarafından ayrıntılı muayene yapılması ve tespit edilen bulgular analiz edildikten sonra tedavi için gerekli planlama yapılmaktadır. Doktor tarafından kesin planlama yapılmadan gereksiz ve yanlış tedavi yöntemleri uygulandığından hasta zaman kaybının ve gecikmenin yanı sıra şiddetli ağrılı günler geçirmeye devam eder. Yanlış tedavi ile hastada telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Marmara Ağrı Merkezi (MAM) hastanın öncelikle ameliyatsız olarak iyileşme olasılığını değerlendirir. Eğer ameliyat yapılmadan diğer tedavi yöntemleri hastalığın çözümünde yeterli olacaksa bu yöntemler uygulanır daha sonra son çare olarak Bel fıtığı ameliyatı gerçekleştirilir.

İleri safhadaki hastalarda idrar kaybı, kuvvet kaybı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu gibi vakalar acil olarak değerlendirilerek geciktirilmeksizin tıbbi müdahale uygulanır. Tıptaki adı mikrodiskektomi olan bel fıtığı ameliyatı genel ya da spiral anestezi uygulanarak yapılmakta, bel kısmında 3 cm. kesik açılarak maksimum 1 saat süren müdahale ile yapılmaktadır. Ameliyat esnasında ağrıya neden olan ve sinir uçlarına baskı yapan ödemler temizlenir.

TEDAVİ SONRASI VE FİZİK TEDAVİ BİÇİMLERİ

Yapılan tedavi sonrası hastalığıntekrarlanmaması için uyulması gereken hususlar bulunmaktadır. Bunların başında fizik tedavi ve egzersizler gelmektedir. Uzman hekim tarafından programlanan egzersizlerin düzenli olarak ve belirli aralıklarla uygulanması gerekir. Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz gevşeme pozisyonu, boyun sırt gerdirme, yarı eğilme pozisyonu, yan gezdirme egzersizleri, sırtın yere teması, omzun bel egzersizi, diz göğüs egzersizi, dizüstü bel egzersizi, yüz üstü gerdirme, paralel sırt egzersizi, yüz üstü destekli gezdirme, yatarken yana dönme, kısmi doğrulma gibi egzersizlerle sağlıklı bir şekilde hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

Fizik tedavi uzmanı yardımıyla yapılan tedavide ise, bel fıtığının başlangıç aşamasındaki hastalarda istirahat ile birlikte ödem azaltıcı ilaçlar kullanılır. Yaklaşık 20 dakikalık periyotlarla başlayan fizik tedavi süreci 2 saat aralıklarla devam eder. Bu tedavi günde birkaç kere tekrarlanır. Fizik tedavi ile birlikte sıcak ve soğuk tedaviler uygulanır. Bu şekilde ilk tedavi günleri geçirildikten sonra diğer aşamalara geçilir.

Fizik tedavisi gerçekleştiren uzmanın fıtık durumunu çok iyi bilmesi gerekmektedir. Kesin olarak bildiği fıtık durumuna göre tedavi yöntemleri uygulanacağı için her iki doktorun koordineli olması önemlidir. Fizik tedavide kullanılan bel çekme işlemi her hasta için uygulanmamalıdır. Bazı hastalarda hastalığı artırıcı etkilere yol açabilir. Çünkü bu yöntem bel kayması olmayan, kemik erimesi hastalığı olmayan ve sinir üzerine baskı yapan etkenler olmayan hastalarda uygulanan bir yöntemdir.

Halk arasında çok kullanılan yöntemlerden olan bardak çekme yöntemi de kas spazmı olan hastalara uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak bu yöntem fıtığı iyileştirme yöntemi değil fıtığa ve ağrıya neden olan kas spazmının azaltılması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem bardak kullanılmadan vakumlu aletlerle de yapılabilen bir yöntemdir.

Fizik tedavi hastada ağrıları artırmamalıdır. Uygulanan fizik tedavi yöntemleri sonrasında hastanın ağrılarında artma meydana gelmişse kesinlikle tedavi yöntemi değiştirilmeli ve hastanın durumu uzman hekim tarafından tekrar incelenmelidir. Fizik tedavi etkisini 1 hafta sonra göstermeye başlar. Eğer ikinci haftanın sonunda hastanın şikayetleri azalmaz ya da artmaya devam ederse kesinlikle doktor kontrolü tekrar yapılmalıdır.

İlk derece fıtık hastalığı olan hastalara yürüyüş, yüzme, bisiklete binme ve plates gibi aletlerde egzersiz yapma önerilen sporlardandır.

Tekrar tekrar hatırlatmak gerekir ki tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenmelidir. Yanlış tedavi yöntemleri hastanın durumunu olumsuz yönde etkileyecektir ve kalıcı rahatsızlıklara da neden olabilecektir.

Yıllardır bir çok hastanın tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştiren Op.Dr.M.Levent DENİZ bel ve boyun ağrılarınız ile ilgili hastalıklarınıza kesin çözümler sunmaya devam etmektedir.

Bel fıtığı, boyun fıtığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için Marmara Ağrı Merkezi (MAM) Op.Dr.M.Levent DENİZ tarafından hazırlanan www.marmaraagrimerkezi.com.tr web site adresini ziyaret edebilir, site üzerindeki irtibat numaraları üzerinden doktorunuz ile irtibata geçebilirsiniz.