ÖĞRENCİ Gençlik Sendikası, üniversitelerin bu yıl harç zammı oyunuyla açıldığını belirterek, “Hükümet harçlara zam yapılmayacağını açıklarken, yürürlüğe konulan yasa ile öğrencilere büyük bir tuzak kuruldu” denildi.

Beyoğlu Tünel Meydanı’nda saat 17.00’de toplanan 100 kişilik topluluk, “Eğitim haktır, satılamaz”, “Harçlara zam yaptırmayacağız” sloganları “Üniversitede soygun var” pankartı ile yürüyüşe geçti.

İstiklal Caddesi’nde bulunanların da alkışlarla destek verdiği topluluk Taksim’e kadar yürüdü. Burada yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Hazırlanan yüksek öğrenim yönetmeliğinin ‘Cari Hizmet Maliyetinin Hesaplanması, Öğrenci Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri’ maddesindeki değişiklik ile gizli bir darbe vuruldu. Skandal üniversite kayıtlarının başlaması ile beraber ortaya çıktı. Uygulamaya göre bir dersi üçüncü kez alan öğrenci, kredi başına ödediği paranın yüzde 50, dördüncü kez alan yüzde 100, beşinci kere ve sonrasında ise yüzde 300 zamlı harç ödeyecek. Harç ücreti zaten yüksek olan ikinci öğretim, yabancı dil ile eğitim veren fakültelerde okuyan öğrenciler iki bin liraya varan harç ödemek zorunda kalacak. İlgili madde okunduğunda, bu tuzağın sadece okulu uzatmış olanlara kurulmuş olduğu düşünülse de, durum böyle değil. Sadece alt sınıftan ders alan her öğrenci, fahiş harç ücretleri ile karşılaşıyor. Tepki üzerine YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan bir röportajında zamları geri çekeceklerini açıkladı. Yusuf Ziya Özcan’ın sözüne hiçbir şekilde güvenmiyoruz. Sahte sözler değil, sahici icraatlar bekliyoruz. Harç zamları hakkında resmi açıklama yapılana dek, meydanlarda nöbet tutmayı sürdürecek, eylemlerimize devam edeceğiz.”