Diyarbakır Bismil ilçesinden Demokrat Haber okuru gençler yaşadıkları sıkıntıları ve buna karşı yaptıklarını bir yazı ve fotoğraflarla dile getirdiler. En iyisi sözü onlara bırakmak:

 

Ben Diyarbakır Bismil ilçesinde okuyorum. Lisede son sınıf öğrencisiyim. Liselerde ve ortaokullarda yasaklandığı halde toplanan diploma paraları için halkı bilinçlendirmek adına bir “bildiri” çalışması yürüttük. Yaptığımız bildirileri “duvarlara ve elektrik trafolarına yapıştırma, direklere ve okul duvarlarına yapıştırma ve kahvehane ve esnaflara dağıtma” tarzında çalışmalarımız oldu. Aslında sadece diploma parası değil. Okuldaki tebeşirlerden, karne paraları, sınıflardaki perde paraları, hizmetli parası, öğrenci kaydı sırasında alınan kayıt parası, okul aile birliğinden okula bağış adı altında toplanan paralar hatta ve hatta müdürün odasındaki A4 kağıtların paraları için bile öğrencilerden yüklü miktarda para alınıyor. Bunların dışında da var. Mesela müdür bir tekstil fabrikasıyla anlaşıyor.(İhale ile)Kravat ve okul kıyafetleri alıyor. Diyelim ki bir kravat 5 tl ise 10 yada 15 bazı yerlerde 20 tl’ye öğrencilere satanlar oluyor. Ve bu yaptıklarına da kimsenin itiraz etmemesini istiyorlar.

 

Müdür ve idareciler öğrencilerin vermeyeceğini bildiği için velileri özellikle anneleri çağırıyorlar. Onlar gelince de bir iki güzel laf ediyorlar. ”İşte okulumuzun ihtiyaçları var, ödenek yok vb.” Veliler de buna kanıp hiç tereddüt etmeden borç da edinse veriyor.

 

Biz size bize haksızlık yapıldığı için başvurduk. Bu okul piyasasında çok para dönüyor. Az para alınmıyor. Mesela geçen gün diploma ücreti 35 tl idi. Bu sene 40 tl bazı yerlerde 50 tl oluyor. Bunu okullardaki öğrenci sayısıyla çarptığımız zaman eski parayla söyleyecek olursak yüz milyarlarca para dönüyor. Peki nereye gidiyor bu paralar? Soran yok. Olsa da ya disipline veriliyor ya da ailesine şikayet ediliyor. Olmazsa diploması verilmiyor.

 

Bunlar artık işin suyunu çıkardılar.1 tl lik kağıt diplomayı 50 tl ye satıyorlar. Bazı yerlerde toplanan paralar Cuma namazında toplanan paralar gibi cemaate aktarılıyor. Özellikle Bismil ilçesinde Atatürk Lisesinde tam bir ticaret havası var. Öğrenciye müşteri gözüyle bakılıyor. Bizim bu çalışmamızı gören Atatürk Lisesi Müdürü “Kim bunu yapmışsa onun hakkında soruşturma açacağım” diyor. Aslında soruşturmalık olan kendisidir. Fakat soruşturma yok. Böyle diyerek öğrenciler nezdinde bizim yaptıklarımızı illegal, yasadışı şeklinde göstererek öğrencilerin buna itibar etmemesini, bu tür şeylere yeltenmemesini istiyor. Aslında suçlu kendisidir. Sadece o değil bütün liseler ve ilköğretim okulları böyledir.

 

Evine zorla ekmek götüren babalarımız kıt kanaat borç edinerek öğrencilerini dershaneye gönderiyor. Bu adamlar kalkıp bunların üstüne bir de “diploma parası, kayıt, karne parası vb.” istiyorlar.

 

Tabi balık baştan kokar. Eğer MEB üzerinde dursaydı bu tür haksızlıklar olmazdı. Bunlar aslında organize yapılıyor. Öğretmenden tutun müdürüne oradan Milli Eğitim Müdürlükleri dahil herkes işin içinde. Öğrencilerden kim ne kopardıysa kardır mantığıyla hareket ediliyor.

 

MEB bu konuda 20.07.2011 tarihinde genelge yayınlamasına rağmen kimse takmıyor genelgeyi. Müdürler okula ödenek gönderilmemesinden şikayetçi. Gerçi on iki yıldır okul okuyorum, bildim bileli hep aynı şikayet. Bir de bunun herhangi bir delili var mı size ödenek gönderilmediğine dair? Ya da gönderilmişse ne kadar gönderilmiştir? Kimse bunlara cevap vermiyor. Hep ödenek verilmemesinden şikayetçiler.

 

Artık bıktık. Çileden çıkardılar bizi. Benim babam saman işinde çalışıyor. Kazandığı günlük 40-50 tl arasıdır. Eve gelince bazen samanın tozundan boğazından kan geliyor. Ee ben şimdi nasıl bu parayı okula veririm. Vicdanım el vermiyor. Müdürler de ayak üstüne ayak atıp ödenek yok bize yardımcı olun diyorlar. Peki soruyoruz. Sizin ödeneğiniz yoksa biz ne yapalım? Velilerimizin ödeneği var mı ki? Ayrıca eğer size ödenek gönderilmiyorsa çıkın meydana hakkınızı arayın.

 

YAŞASIN DEMOKRATİK PARASIZ EĞİTİM!!!

 

KAHROLSUN KAPİTALİST EĞİTİM.!!!

 

Not: Yazımızda varsa bir hata düzeltebilirsiniz. Bizim Türkçemiz pek iyi değil. Ayrıca sitenizi seviyor ve takip ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı ve isteğimizi yerine getirirseniz çok seviniriz. Eğer anlamadığınız bir yer varsa ya da öğrenmek istediğiniz bir şeyler varsa email üzerinden iletişime geçebiliriz.