Çanakkale'de, füze kalkanını protesto etmek üzere açıklama yapmak isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti, 19 öğrenci gözaltına alındı. Daha önce de Kocaeli, Edirne ve birçok ilde füze kalkanına karşı kampanya yürüten gençlerin her eylemine polis müdahale etmiş ve gençleri döverek gözaltına almıştı.

 

Malatya, Kürecik’te kurulacak füze kalkanını protesto etmek isteyen 19 üniversite öğrencisi, bugün saat 15.30’da Saat Kulesi Meydanı’nda toplanmak istedi.

 

Ancak, meydanda geniş güvenlik önlemi alan polis, grubun açıklama yapmasına izin vermedi. Meydanda gösteri, miting ve açıklama yapılmasının Valiliğin 22 Aralık’ta aldığı kararla yasaklandığını belirten polis, gruptan dağılmasını istedi. Bunun üzerine kısa süreli arbede yaşandı.

 

Çevik Kuvvet, gruba biber gazı ile müdahale etti. Bunu üzerine geri çekilen öğrenciler, dağılmamakta ısrar edip, ’Baskılar bizi yıldıramaz’, ’Demokratik hakkımızı kullanmak istiyoruz’, ’Bu vatan bizim, ABD defol’ diye slogan attı. Biber gazından Çanakkaleliler de etkilendi ve kaçıştı.

 

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü İsmail Torlak, trafiğe engel olduğu gerekçesiyle grubu megafonla dağılmaları için uyardı. ’Füze kalkanı değil, demokratik lise istiyoruz’ yazılı pankart açıp, açıklama yapmak isteyen grup çembere alındı. Bunun üzerine ikinci bir arbede daha yaşandı.

 

Polis, öğrencilerin tamamını gözaltına aldı. Polis otobüsüne bindirilen öğrenciler, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bu sırada meydana gelen bir grup da, gözaltına alınan öğrencilere destek verip, ’Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı attı.

 

FÜZE KALKANI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA DEVREYE GİRİYOR

 

Malatya'nın Kürecik ilçesinde kurulacak NATO Füze Savunma Sistemi önümüzdeki hafta devreye giriyor. Amerika ve Türkiye arasında imzalanan mutabakatın gelecek hafta NATO tarafından onaylanmasının ardından erken uyarı radar sistemi çalışmaya başlayacak.

 

NATO'da gelecek hafta sürecin tamamlanması ve düğmeye basılması için komite toplantısı yapılacak . Türkiye ve Amerika'nın ikili mutabakatının hayata geçmesi için son onay verilecek.

 

Bu onayın ardından da Kürecik'te kurulacak erken uyarı radar sistemi faaliyete girecek.

 

Amerika Anti-balistic füze kalkanı önleyicilerini taşıyan savaş gemilerini de Akdeniz'e gönderecek.

 

Anlaşmaya göre sistemin kurulumu için görevlendirilen 50'ye yakın Amerikan askerine Türk askeri de eşlik edecek.

 

İstihbarat bilgilerinin toplanacağı Almanya'daki komuta merkezinde bir Türk komutan da görev yapacak.