Dün Devlet Bakanı Bülent Arınç tarafından yapılan açıklama ile Türkiye birinci öğretim üniversite öğrencilerinin artık harç ödemeyeceğini öğrendi. Ama ikinci öğretimler bu projeye dahil edilmedi. Bu durum ikinci öğretim öğrencilerinde ve ailelerinde büyük infial yarattı.

 

Geçen yılın verilerine göre birinci öğretim bir mühendislik öğrencisi 380 TL harç öderken ikinci öğretim öğrencisi ise 1600 TL ödedi.

 

Birinci öğretim okuyanlar harçlarını KYK kredisi ile ödeyip daha sonra vadeli taksitlerle geri ödeyebiliyordu. İkinci öğretim öğrencilerinin ise çoğuna kredi verilmemekte.

 

Harç kredilerinin uzun vadede geri alınması ve çoğunun da çeşitli nedenlerle tahsil edilememesi, harcı kaldırıp, harç kredisi vermemenin hükümetçe daha ekonomik görüldüğü yorumlarına yol açtı. Bazı öğrenciler ‘harç kaldırma’nın bir seçim yatırımı olduğunu iddia etti.

 

İKİNCİ ÖĞRETİM HARÇLARI NEDEN PAHALI

İkinci öğretimin pahalı olmasının temel nedeni derslerin akşam yapılması ve öğretmen maaşlarının bu harçlardan karşılanması olarak gösteriliyor. Ancak gerçek bundan biraz daha farklı. İkinci öğretim dersleri çoğu üniversitede sadece kağıt üzerinde akşam yapılıyor, yani dersler birinci öğretimlerle aynı saatlerde yapılıyor. İkinci öğretimde okuyanlar bu durumdan rahatsız ve ödedikleri harçların akıbetini bilmek istiyor.

 

Peki bu duruma halk ne diyor. İşte konu ile ilgili Twitter’da konuşulanlar:

 

Haber Kaynağı: ALTGRQ.com