Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu “kişiye özel kadro” iddiaları ile çalkalanıyor.

İddialara göre Yüksekokul Müdürü Yard. Doç. Dr. Lütfi Atay’ın öz yeğeni ve eski şirket ortağı Sinan Gökdemir’e özel kadro ilanı çıkarırken, ilanda getirilen şartlar diğer lisans programı mezunlarının, açılan sınava girişini önledi. “Özel şartlar” nedeniyle sınava giremeyen diğer adaylar açılan öğretim görevlisi kadrosuna Sinan Gökdemir’in atanacağını başvuru tarihi sona ermeden önce noterden tespit ettirdiler

YEĞENE GÖRE Mİ BELİRLENDİ?

Evrensel gazetesinden Özer Akdemir'in haberine göre, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’ndaki huzursuzluk kayıt döneminde yaşanan aksaklıklarla tırmandı. Bu aksaklıkların devamında personele yönelik soruşturmalar ve tehditler yoğunlaşırken,  yüksekokul adam kayırmacılık iddiaları huzursuzluğu doruğa taşıdı.

İddialara göre Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay öz yeğeni ve eski şirket ortağı olan Sinan Gökdemir’e kişiye özel kadro ilanı çıkarmıştı. Çıkarılan kadro ilanında “ Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği” lisans mezunu ve “Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı” yüksek lisans mezunu olma şartı getirilmiş, bunun üzerine kadroya turizmle ilgili diğer lisans programı mezunlarının başvuru yapma hakları ellerinden alınmıştı.

5 adayın başvurduğu kadro sınavının ön değerlendirme sonucunun ilan edildiği duyuruda Gökdemir’in dışında diğer adayların ön koşulları sağlamadıkları, çeşitli gerekçelerle belirtiliyor. Ön değerlendirme sonucu kadroya başvurma hakları ellerinden alınan ve ilgili özel şartlardan dolayı kadroya başvuramayanlar, “Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği” bölümü olan üniversiteler içerisinde bu alanda mezun vermiş olan tek üniversitenin yeğen Sinan Gökdemir’in de mezun olduğu Adnan Menderes Üniversitesi olduğunu dile getiriyorlar.



HEM YEĞEN HEM ŞİRKET ORTAĞI

Gazetenin ulaştığı belgelerde 20 Temmuz 2011 tarih ve 7862 sayılı ticaret sicil Gazetesinde Lütfi Atay ve yeğeni Sinan Gökdemir Lutars Turizm ve Bilişim Ticaret Limited Şirketi’nin ortakları olarak görülüyor.

Evrensel'in iddialarla ilgili görüştüğü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Özkök ilanı kendilerinin verdiğini belirterek, “Alacağımız kişinin bu bölüme uygun olması için özel değil genel bir ilan verildi. Bu kriterlere Sinan Gökdemir uyuyor. Tek başvuran o değil ama diğerlerinin koşulları kriterlere uymadı. Evet kendisi Lütfi Bey’in akrabası ama biz kriterlere göre eleme yapıyoruz. Lütfi beyle ticari ilişkisini bilemem. Sinan beyin profesyonel turist rehberi olduğunu biliyorum. Bu da bölüm açısından da önemli” dedi.

Özkök, Sinan Gökdemir’in geçerli ALES puanını yeni aldığı ve ilana çıkılmak için de bu nedenle beklenildiği iddialarının da doğru olmadığını, Gökdemir’in bu puanı iki yıl önce aldığını ileri sürdü.

SINAV ÖNCESİNDE NOTER TESPİTİ

Yüksekokul’un Seyahat İşletmeciliği bölümünden mezun olup ilgili diğer şartları sağlayan ve akademik kariyer yapma hedefinde olan öğrenciler bu durumun kendilerinde büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı yarattığını dile getiriyorlar. Mağdur edildiklerini söyleyen bu adaylar, Sinan Gökdemir’in kadroya atanabilme şartları arasında yer alan ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından 70 puan almış olmak şartını kısa süre önce aldığı ve ilana çıkılmak için bu nedenle beklendiğini iddia ediyorlar. Öte yandan kadro ilanına kişiye özgü şart getirilmesinden dolayı kadroya atanamadıklarını ve mağdur olduklarını söyleyen adaylar, açılan öğretim görevlisi kadrosuna Sinan Gökdemir’in atanacağını başvuru tarihi sona ermeden önce noterden tespit ettirdiler.  

1 Nisan 2013 tarihli noter beyannamesinde “….boş kadroya öğretim görevlisi olarak Sinan Gökdemir’in alınacağını beyan ederim” deniyor.  Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan sınava tek aday olarak giren Sinan Gökdemir’in kazandığının da kesin olduğunu gözüyle bakılıyor. Mağdur adaylar kadroya ilişkin tüm yasal haklarını kullanacaklarını, böyle bir hukuksuzluğa göz yummayacaklarını dile getiriyorlar.

‘ETİK OLARAK SAKINCASI YOK’MUŞ

İddialarda adı geçen Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay kadro ilanının bölümlerden gelen talepler üzerine oluşturulup, rektörlüğe bildirildiğini ve genel şartlar taşıyan bir ilan olduğunu söyledi.

Sinan Gökdemir’le akrabalık bağının olmasının etik olarak bir sakınca doğurmadığını ileri sürdü. Kişiye özel kadro iddialarını da reddeden Atay, “Kişiye özel bir kadro ilanı yapmak isteseydim kadro için doktora eğitimi şartını koyabilirdim. Sinan Gökdemir lisans eğitimin almış, doktora eğitimi yapıyor” dedi. Gökdemir’in ALES puanını da 2 yıl önce aldığını, pazartesi sadece Gökdemir’in girdiği sınav sonuçları ile ilgili raporun ise henüz kendisine ulaşmadığını söyledi.