Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde 21 Mart’ta düzenlenmesi planlanan “Evrimi Anlamak” başlıklı panel, rektörlük tarafından “yer yok” denilerek iptal edildi.

Bir Gün'den Doğu Eroğlu'nun haberine göre, daha önce aldığı 215 bin TL’lik Audi marka makam aracıyla gündeme gelen Hasan İbicioğlu’nun rektörlüğünü yaptığı Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi’nde, 21 Mart’ta düzenlenmesi planlanan “Evrimi Anlamak” başlıklı panel, rektörlük tarafından “etkinliğin düzenlenebileceği boş yer yok” denilerek iptal edildi.

Bilim ve Toplumcu Düşünce Kulübü tarafından düzenlenen panele, İTÜ’den Doç. Dr. Kerem Cankoçak ve Dr. Deniz Şahin ile SDÜ’den Prof. Dr. Hasan Erol Eroğlu konuşmacı olarak katılacaktı.

SON DAKİKADA ‘YER BULUNAMADI’

Paneli düzenlemek isteyen kulüp öğrencileri, etkinlik programını ve bütçeyi akademik danışmanlarının imzasıyla üniversite yönetimine sunmuş, yönetimin onayıyla panel hazırlıklarına başlamışlardı. Misafir konuşmacıların Isparta’ya geliş-gidiş biletleri de üniversitenin bütçesinden karşılanmıştı. Etkinliğin iptaline yol açan ise yine masrafları üniversite tarafından karşılanan tanıtım afişleri oldu. Afişlerin üniversite geneline asıldığı gün, paneli organize eden Bilim ve Toplumcu Düşünce Kulübü’ne ulaşan üniversite kültür işleri yetkilisi, “Etkinliğin düzenlenebileceği boş yer yok” diyerek evrim panelinin rektörlük tarafından iptal edildiğini bildirdi. Öğrenciler kısa sürede, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Numan Tamer’in iptal emrini, asılan afişleri gördükten sonra verdiğini öğrendiler. Bunun üzerine kulübün akademik danışmanı da olan Hasan Erol Eroğlu, rektör yardımcısı Tamer’i arayarak bilgi istedi. Toplantının üniversite yönetiminin izni olmadan planlandığını söyleyen Tamer, üniversitenin nasıl olup da onay vermediği bir etkinliğin giderlerini karşıladığına ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.

SDÜ REKTÖRLÜĞÜNÜN İLK SKANDALI DEĞİL

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ismi, Hasan İbicioğlu’nun rektörlük görevine geldiği 2011’den bugüne çeşitli skandallar, öğrenciler ve öğretim üyelerine gelen baskılarla anılıyor. Ulusal basının gündemine gelen olayların bir kısmı şöyle:

“Ben zenci miyim?”: Hasan İbicioğlu’nun ülke gündemine ilk gelişi, kendine tahsis ettiği 215 bin TL değerindeki Audi A6 makam aracıyla olmuştu. Rektör, pahalı araç tercihine ilişkin sorulara, “Bazı üniversitelerin makam araçlarının fotoğraflarını gördüm, ‘Ben zenci miyim kardeşim, ben neden almayayım’ dedi” yanıtını vermişti.

Roboski anmasına ceza: 2 Ocak 2012’de Roboski Katliamı’nı protesto eden öğrencilerden yaklaşık 100’ü hakkında soruşturma açılmış, öğrencilerden 80’ine uyarı ve kınama cezaları verilmişti.

YÖK’ü eleştirmek yasak: 3 Ekim 2011’de YÖK’ün getirdiği yeni harç sistemini ve zamları protesto etmek için basın açıklaması yapan öğrencilerden 51’i 15’er gün okuldan uzaklaştırılmıştı.

“Ağzı olan konuşuyor!”: “Ben zenci miyim kardeşim?” çıkışını takiben, Başbakan Erdoğan’ın Afrika gezisine katılan İbicioğlu, bu duruma köşesinde yer veren Radikal Gazetesi yazarı Uğur Vardan’ı, “Ağzı olan konuşuyor. Türkçe’ye oturmuş bazı deyimler vardır. Bu ifade de öyle bir deyimdir. Siz hayatınızda bir gün Nijer’e gidip, oradakilerin dertleriyle dertlendiniz mi?” diye yanıtlamıştı.

Bilim ve Gelecek’teki makaleye soruşturma: Bilim ve Toplumcu Düşünce Kulübü’nün akademik danışmanı Prof. Dr. Hasan Erol Eroğlu ile Rektör İbicioğlu daha önce de karşı karşıya gelmişlerdi. Eroğlu’nun SDÜ’deki genel durumu değerlendirdiği yazının Bilim ve Gelecek Dergisi’nde yayınlanmasının ardından Eroğlu hakkında soruşturma açıldı. Eroğlu’nun, “amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak” suçunu işlediğine karar verildi. Yazısında İbicioğlu yönetiminin kadrolaşma hareketini, öğretim üyelerine baskı yöntemlerini anlatan ve “Direnmek gerek” yorumunu yapan Eroğlu’na verilecek ceza henüz belli olmadı. (BirGün)