Kuzey Kıbrıs'ta çıkan olaylar sonrası, Bakanlar Kurulu kararıyla sınır dışı edilen Kürt kökenli Türkiyeli öğrenciler konusu Ankara’ya taşındı. Ülkücü bir grubun Cuma namazı sonrası ölen askerler için eylem yapması ardından Kürt öğrencilerle yaşanan çatışmada fatura Kürt öğrencilere kesilmişti.

KKTC Doğu ve Güneydoğu Anadolu Derneği Genel Başkanı İsmet İlkan’ın bu konuda Ankara’da temaslar yaptığı ve TBMM’de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ile görüştüğü bildirildi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, 16 Kürt öğrencinin neden sınır dışı edildiğini sordu.

Kuzey Kıbrıs'ta okuyan öğrenciler ise bazı sendika ve siyasi partilerin desteğiyle eylem yaparken, “Okul disiplin kurulu verdiği kararı geri çekmezse, 581 öğrenci öğrenimini durdurmak için okula dilekçe sunacak” açıklamasında bulundu.

İLKAN: 4. SINIF ÖĞRENCİLER DE ATILDI   

AA’nın haberine göre, KKTC DGAD Başkanı İlkan, milletvekili Kaplan ile görüşmesinde, Van depreminden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, KKTC'de bağış kampanyası düzenleyeceklerini söyledi.

KKTC'de herhangi bir sorunları olmadan yaşadıklarını ancak bazı öğrencilerin okuldan atılması ve sınır dışı edilmesinin kendilerini üzdüğünü ifade eden İlkan, bu sorunu gündeme getirmek istediklerini anlattı.

Kaplan da, Kuzey Kıbrıs'ta okuyan bazıları 4. sınıfta olan öğrencilerin, hem okuldan atıldıklarını, hem de sınır dışı edildiklerini kaydetti. Bu öğrenciler ve avukatları ile görüştüğünü, konuyu TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdiğini dile getiren Kaplan, ''Bir kavgada arabuluculuk yapan öğrenciler, mahkeme serbest bırakmasına rağmen sınır dışı ediliyor. Bunu kabul edemeyiz'' dedi.

IRKÇILIK MOTİFİ VAR MI?

Yine AA’nın haberine göre, BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık Genel Kurul’da söz alarak, KKTC'deki üniversitelerde eğitim gören 16 Kürt öğrencinin sınır dışı edildiğini söyledi.

Sakık'ın bu iddiasına yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TC vatandaşlarının ülke dışında haksız muameleye tabi tutulmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Her vatandaşımızın her türlü hakları, o ülkelerde ilgili kurumlar tarafından aranacaktır. Bu olayı araştıracağız. Kıbrıs'ta veya başka bir yerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir öğrencinin, etnik kökeni Kürt olduğu için, Çerkez veya Arap olduğu için böyle bir muameleye tabi tutulacağını zannetmiyorum. Eğer Kıbrıs'ta veya bir başka yerde vatandaşlarımızdan biri etnik kökeni sorgulanarak kötü muameleye tabi tutulmuşsa, onun hesabını sormak bir numaralı görevimizdir”

ÖĞRENCİLERİN EYLEMİ

Bu arada, Kuzey Kıbrıs'ta öğrenim gören bazı öğrenciler dün Lefkoşa’da eylem yaparak, önceki gün çıkan olayların ardından 16 öğrencinin okulla ilişkilerinin kesilerek sınır dışı edilmesini kınadı. Eylemci öğrenciler, ilgili kararın geri çekilmemesi halinde 581 öğrencinin öğrenimini durdurmak için okula dilekçe sunacağını bildirdi.

Kuğulu Park’ta toplanan ve Meclis önüne yürüyerek Şehitler Abidesi önünde eylem yapan öğrencilere KTÖS, KTOEÖS, DAÜ-Bir-Sen, YKP, BKP, Baraka Kültür Merkezi, Gelecek Gazetesi ve Barikat Gazetesi destek verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında Meclis ve Türkiye Büyükelçiliği önüne geçmelerine izin verilmeyen öğrenciler, Şehitler Abidesi önünde oturma eylemi yaptı ve kararı alkışlarla protesto etti. Öğrenciler bugün de saat 12.00’de Lefkoşa Fuar Alanı önünde toplanarak, okula “Sessiz Yürüyüş” yapacak.

Öğrenciler adına ortak basın açıklamasını okuyan Mustafa Kuzu, 21 Ekim tarihinde “şehitleri anmak amacıyla” yapılan etkinlik sırasında meydana gelen olayda ülkücü öğrencilerin Kürt öğrencilere küfür ettiğini savunarak, olayların okul yönetiminin gerekli tedbirleri alamamasından çıktığını kaydetti.