Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kızlı-erkekli öğrenci evleri” açıklamasının ardından Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi Ankara, İzmir ve İstanbul'da sokaklara çıktı, Başbakan Erdoğan'ı protesto etti.

İSTANBUL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kızlı-erkekli öğrenci evleri” açıklamasının ardından FKF'nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi İstanbul Kadıköy'deki Yoğurtçu Parkı’nda buluştu.

Kitle Gezi direnişinde hayatını kaybedenler için sloganlar atarak ve ODTÜ'ye selam göndererek Kadıköy'deki Boğa heykelinden Yoğurtçu Parkı'na kadar yürüdü. Hürriyet Bandosu’nun Ali İsmail Korkmaz için bestelediği marşın söylenmesinin ardından, FKF İstanbul İl Başkanı Zozan Baran açılış konuşmasını yaptı.

“Her yer kızlı, her yer erkekli” ve “Gençlik gelecek, Tayyip gidecek” sloganlarından sonra sahneye Peyk çıktı.

Peyk’in seslendirdiği şarkı sonrasında parkta “Oğlan bizim kız bizim çatlasın faşizm” sloganları atıldı.

Yoğurtçu Parkı'ndaki etkinlikliklerin ardından Altıyol'a yapılan yürüyüşle devam eden eylem sırasında Kadıköy halkı da pencerelerinden tencere tava çalarak eyleme destekte bulundu. Altıyol'da da yapılan konuşmaların ardından yürüyüş sona erdi.

ANKARA

Ankara'da da FKF'nin çağrısıyla bir araya gelen öğrenciler Erdoğan'ın "kızlı erkekli öğrenci evleri" açıklamalarını protesto ettiler.Dört Yol'da toplanan öğrenciler Kuğulu Park'a yürüdü. CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Şafak Pavey de yürüyüşe mesajlarıyla destek oldular.Atılan sloganların ve söylenen şarkıların ardından eylem sona erdi.

İZMİR

Tayyip Erdoğan'ın 'öğrenci evleri' açıklamalarına bir tepki yürüyüşü de İzmir'den geldi. Sevinç Pastanesi önünde toplanan binlerce kişi, "kızlı erkekli" yürüyerek Erdoğan'ın sözlerini protesto etti.

MERSİN

Mersin'de Fikir Kulüpleri Federasyonu'na üye bir grup genç, 'Kızlı-erkekli yürüyoruz' sloganıyla yürüyüş yaptı. Atatürk Caddesi'nde bir araya gelen 50 kişilik genç grup, 'Bu dövizi kızlı-erkekli hazırladık', 'İnsanlar kızlı-erkekli ölürken neredeydin', 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine', 'Yoksuluz, gecelerimiz çok kısa, dört nala sevişmek lazım', 'Tayyip ne oluyor, kaşın gözün oynuyor' ve 'Öğrenci evleri bildiğin gibi değil, boşbakan' dövizleri taşıdı. Çeşitli sloganlar atan grup Atatürk Caddesi'nden başlayarak İstiklal Caddesi üzerindeki Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan ve ardından bir süre daha slogan atan grup, olaysız şekilde dağıldı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te de ellerinde pankartlarla Gaziantep Üniversitesi önünde toplanan Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi 90 üniversite öğrencisi, kız ve erkeklerin aynı evde yaşamalarıyla ilgili açıklamalara alkış ve sloganlarla tepki gösterdi. Sloganlarla Üniversite Bulvarı'nda 500 metre yürüyen öğrenciler, daha sonra yeniden Gaziantep Üniversitesi önüne geldi. Polislerin çevrede güvenlik önlemi aldığı eylemi bir süre burada da sürdüren öğrenciler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

ZONGULDAK

Madenci Anıtı önünde toplanan CHP Zonguldak Gençlik Kolları üyelerine, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı da destek verdi. Yaklaşık 30 kişilik grup, 'Öğrencilerin en büyük sorunu yurttur. Başbakan ahlak bekçiliği yapma, yurt yap' yazılı pankart açtı. Grup, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' ve 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganları attı.

İZMİT

Akşam saatlerinde 'Boyun eğmeyen Kocaeli halkı' adı altında İzmit'te toplanan bir grup, 'Kadınlı-erkekli hesap soracağız' diye slogan atıp hükümeti protesto eden pankartlar taşıdı. Cumhuriyet Parkı'nda 100'e yakın kişinin katıldığı protestoda, “Erdoğan, Gezi Direnişi öncesine geri dönmek ve bu toplumun öfkesini yeniden sınamak istiyor. İşgüzar bürokratları, ihbarcı ajanları, kin ve nefret saçan sevgisiz yandaşları mı yaman, halkımız mı yaman göreceğiz" denildi. Açıklamanın ardından kalabalık Cumhuriyet Parkı'ndan İnönü Caddesi'ne yürüdü. Grup kent içinde bir süre yürüdükten sonra yeniden Cumhuriyet Parkı'na gelerek eylemi bitirdi. (Radikal, Yurt)