Dilbilimci, yazar ve turizmci Sevan Nişanyan’ın İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine yaptığı 60 metrekarelik bir yapı nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilmesi ve tutuklanarak hapse konulmasına kamuoyundan gelen tepkiler, düzenlenecek olan toplantıyla ele alınıyor.

18 Mart 2014 Salı günü (yarın) saat 18:00’de İstanbul Beyoğlu’ndaki Cezayir Salonu’nda yapılacak olan toplantıda, Sevan Nişanyan’ın düşünsel ve mimari alanlar başta olmak üzere ürettiği eserler de tanıtılacak. 

“Sevan Nişanyan olayı nedir?” başlığıyla düzenlenecek olan toplantıda, “kaçak inşaat” gerekçe gösterilerek iki yıl hapis cezasına mahkûm edilen ve 2 Ocak 2014’ten bu yana cezaevinde bulunan Nişanyan’ın cezaevi koşulları ve karşı karşıya olduğu diğer dava süreçleriyle ilgili bilgilendirme de yapılacak. 

Rakel Dink, Baskın Oran, Sırrı Süreyya Önder, Sait Çetinoglu, Temel İskit, Sibel Asna, İsmail Beşikci, Hidayet Şefkatli Tuksal, Can Başkent, Taner Akçam, Tessa Hofmann, Dalita Roger-Hacyan, David Gaunt, Esther Schulz-Goldstein, Fikret Başkaya, Hranush Kharatyan, Ischkhan Chiftjian, Berat Özipek, Khatchig Mouradian, Nadya Uygun, Sevak Artsruni, Osman Kavala, Tigran Paskevitchyan, Tzourou Ira, Vahagn Chakhalyan, Erkan Metin, Müjde Tönbekici, Cahit Koytak ve çok sayıda aydın, yazar, gazeteci, siyasetçi, avukat ve öğretim görevlilerinin de aralarında bulunduğu çağrıcıların dayanışma toplantısı hakkında yaptığı çağrı, Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Düşünce Suçuna Karşı Girişim ve 3H/Hak Hukuk ve Höşgörü Hareketi üyeleri tarafından da desteklendi. 

Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Şirince’de gerçekleştirdiği mucizeyle, mimarlığın prestijli ödüllerinden biri olan Ağa Han Ödülü’nü hak eden, ancak ‘kaçak inşaat’ suçu bahane edilerek cezaevine konulan Sevan Nişanyan için toplanıyoruz. ‘Sevan Nişanyan olayı nedir’ toplantısına tüm dostları bekleriz. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)